В България не ми се е случвало друг път да не ме проверят на летището. Не съм и имал ситуация, в която пътниците е трябвало да ме чакат. Това каза Мирослав Хинков, пилот на частния самолет, който излетя от летище София, без да бъдат проверени пътниците.

По думите му в повечето държави процедурите са доста по-облекчени, влизат пътниците в съответната зала, идва полицията, поглежда им паспортите и това е, допълни Мирослав Хинков.

Четиричленното семейство Хинкови излита с частния си самолет от площадката в село Драгановци. На борда е и приятелят на дъщеря им, а във въздуха – градоносни облаци.

За да стигнат до Гърция, трябва да минат през гранична полиция, каквато има само на международните летища. Затова първо кацат в София. Посреща ги рамп агент и ги съпровожда до терминала. През проверка обаче минава само пилотът.

Мирослав Хинков обясни, че обикновено минават през летището в Горна Оряховица, но този път е имал работа в София и са решили да тръгнат оттам. Каза, че са му проверили дори паспорта, при положение, че идва от България.

Разделил се е с останалите пътници, тъй като е имал работа за вършене, а съпругата му, която също е летец, е останала да наблюдава как зареждат самолета с гориво.

Мъжът каза, че изпитва вина за това, че не е попитал пътниците дали са проверени.

Според него службите по-скоро трябва да бъдат похвалени, защото са отреагирали много бързо и при кацане в Гърция, веднага са ги проверили и са им направили копия на паспортите.