След като декември трудно събирахме пари за заплати, от края на февруари изведнъж търсенето се повиши страшно много и ние имаме поръчки за две години напред. И да – много от дестинациите са за Централна Европа”. Това каза пред Нова телевизия Никола Стоянов, който е бивш председател на съвета на директорите на ВМЗ-Сопот.

„Скандалното е, че г-жа Нинова ни обвинява, че ние сме се опитвали да прокараме сделка за износ към Украйна, а ВМЗ не прокарва сделки, ние сме просто производител, и че тя я била спряла”, допълни той по повод пренасочването на оръжейна сделка от Афганистан към Украйна, за която възникна спор между министъра на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова и бившето ръководство на предприятието. Международната компания, с която ВМЗ-Сопот има рамков договор, поискала продукцията, предназначена за Афганистан, да не бъде изпращана, а да остане на склад в България, за което плащала наем. След време решила да пренасочи въпросната пратка с оръжия към друга дестинация – Украйна, за което ВМЗ веднага сигнализирало Министерството на икономиката и индустрията.

„След 2014 г. има препоръка на Международната организация, тъй като има напрежение в този район, да не се изнася за там оръжие”, обясни Стоянов, като подчерта, че това не е забрана.