Безплатни туристически обиколки в Пловдив? Да, подобно нещо съществува.Момичета и момчета всеки ден правят безплатни обиколки на града. Те събират туристи от цял свят, за да им покажат най-интересните места в града под тепетата. За да научи повече репортер на TrafficNews.bg се срещна с двама от гидовете на Free  Plovdiv Tour. 

Иван Джамалов е гид от 8 месеца. Той е студент в Софийския университет, където учи право, а през свободното си време е екскурзовод във Фрий Пловдив Тур. Заедно с Деси и още няколко момичета и момчета всеки ден в 11:00 и в 18:00 очакват желаещите туристи, които да се включат в разходката. Групите, които се събират всеки ден са между 5 и 15 човека от цял свят.

Историята за безплатните обиколки започва в Германия. Мъж на име Крис, който работи като гид в Берлин, губи своята работа. Той е толкова отчаян, защото няма никакви средства,че решава да опита нещо съвсем откачено. Така реално започват първите фрий турове. В началото няма никаква посещаемост, няма никакви партньори, но само след 6 месеца половината от хората, които посещават Берлин се записват и на неговите безплатни турове.

Идеята постепенно се разпространявала и вече е и у нас. В България всичко започва преди 5 години, а в Пловдив има безплатни турове от 3 години. Турът е безплатен, но самата организация се издържала от дарения. Всеки турист плаща колкото смята, че може да даде или, че си заслужава.

Има няколко маршрута, които минават през всички атракции в Централна градска част от Форума, през Главната, Римския стадион, Античния театър и Стария град. Разбира се, свободните гидове дават съвети за всичко от добри ресторанти до заведения, в които чуждениците могат да се забавляват. 

Вижте какво ни разказаха още за самите обиколки:

Още новини ТУК

TrafficNews.bg