Когато има силно вълнение по правило винаги има и крайбрежно течение. Има ли крайбрежно течение - има и теглене на морето навътре, в южната част на плажа. Това каза доц. Стоян Андонов, член на Националния съвет на БЧК. Той обясни, че много рядко по нашето Черноморие има постоянен Югоизточен вятър, за да направи обратно течение, което също се случва много рядко.

По думите му, правилото е, че в южната част на плажа се образува течение, което дърпа навътре в морето. „Когато на плажа има поставен червен флаг това означава, че или има вълнение на морето, или течение навътре, или има други опасности.

Това не означава, че спасителите ги мързи да работят, или искат да измъчват по някакъв начин туристите. „Това се прави за опазването на здравето и живота на хората”, категоричен бе той. Доц. Стоян Андонов отбеляза и друго, което е пренебрегвано, като правило от хората: „Когато попаднем в течение, колкото и малко да е то – никога не трябва да се опитваме да плуваме право към брега.

Винаги се плува по течението и косо встрани до най-близкия бряг”. „Грешката, която допускат всички, е че се опитват да доплуват до мястото от където са влезли в морето, което води до умора, а тя вече води до мускулни крампи или ред други неприятни последици”, добави още доцентът.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg