Сериозен отлив на туристи се усеща и в зимния курорт Банско. Въпреки забраната и новината от преди минути, че четирима души в курортното градче са със съмнения за коронавирус, там все още има малко работещи заведения и хотели.

Използвайки актуализацията в заповедта на Министъра на здравеопазването, всички магазинчета за сувенири и дрехи работят на пълни обороти.

Четирима британски граждани със съмнения за коронавируса в БанскоГрупата е била контактна с болен от коронавирус

По пистите също могат да бъдат видени десетки скиори от най-различни страни. Хотелиери и ресторантьори са изплашени от неясното бъдеще и си притесняват изключително много за доходите си.

"Рязко намаляха туристите, просто хората се страхуват. При нас е силен сезона до 20 март, иначе може да работят пистите и до края на април. В момента обаче се усеща много отлива. И аз не знам какво ще правим. Зареждам малко стока и можем от утре и ние да затворим", коментира пред TrafficNews собственик на заведение до една от пистите в Банско.

Масово сред търговците се усеща негодувание от предприетите мерки. Хората роптаят за това, че мерките се спазват от едни, а от други не. Объркване има и сред туристите.

"Дойдохме тук преди да обявят извънредно положение. От хотела, в който сме настанени ни уверяват, че ще работят и утре. Затворено е казиното и нощния бар. Дезинфекцира се навсякъде. Преди да влезеш в хотела също минаваш през уред с препарат", разказва една от туристките.

 "Нямаме никаква представа какво ще се случи. Работим ден за ден. Много хотели затварят и пренасочват туристите в тези, които все още са останали. Все пак не можеш да затвориш всичко от изведнъж. Какво ще правят чуждестранните туристи? Предполагам, че в понеделник вече ще са затворили всички", заяви сервитьор от един от работещите хотели.