Като много страни в Европа, България преминава към т.нар. втора вълна, това е естествена прогресия на епидемията, след като имаше период на движение и либерализиране на мерките. Това се наблюдава в много страни, заяви д-р Велислава Петрова, вирусолог в Кеймбридж и здравен експерт към ООН.

В момента тя е в Швейцария, като коментира, че и там обстановката не е добра.

„Ситуацията не е добра, има повече от 1000 нови случая на ден, надминахме САЩ по брой случаи на ден. Това се дължи, че имаше много ниско ниво на мерки през последните месеци“, каза Петрова пред Нова телевизия.

Според нея има логика в това, че в началото на епидемията при много по-малко случаи у нас имаше блокада, а сега не се налагат органичния.

„В началото беше въведена пандемична ситуация на световно ниво. Една от идеите беше ако има клъстер в някоя държава той да се изолира там и да не се разпространява по света,  това обаче не се случи, защото хората пътуват. Видя се и ефектът върху икономиката и прочие, така че въпреки че не изглежда логично, е напълно в унисон с всички останали държави“, каза експертът.

Тя заяви, че в момента има затишие пред буря по отношение на броя на смъртните случаи и те ще се увеличават.

Според нея недоверието на хората по отношение на вируса се дължи на три основни елемента. Първо в началото СЗО не препоръча носенето на маски, но тогава не е имало достатъчно от тях, както и информация за техния ефект. В момента има както маски, така и научни доклади за тяхната ефикасност.

Вторият довод на хората е, че това е обикновен грип. Доказано е, че не е. Смъртността при коронавируса е от 3 до 15 пъти по-висока в сравнение с обикновения грип.

Третото недоверие идва заради колективния имунитет, което също не е доказано по никакъв начин.