Ново проучване разкри кои плажове по света се смятат за най-релаксиращи, а плажът Каваците в България се нарежда на пето място по релаксация в Европа.

Проучването на SpaSeekers.com преброи случаите, в които думата „релакс“ се споменава в онлайн отзивите за някои от най-популярните плажове в света, и разкри задължителната крайбрежна дестинация във всяка страна, когато наистина имате нужда да се отпуснете. Списъкът разкрива местата, които са подходящи за всеки, който търси релаксиращо и възстановително пътуване тази година.  

Според отзивите на туристите плажът Каваците, който се намира в град Созопол, се нарежда на пето място в Европа сред най-добрите плажове за почивка, пише GlasNews.

Топ 15 на най-релаксиращите плажове в Европа

Плажовете в Исландия, Кипър и Дания са в челната тройка на най-релаксиращите морски места в Европа, а плажовете Salthill в Ирландия и Каваците в България допълват челната петица. Няколко други ирландски плажа попадат в челната десетка, включително Portmarnock Beach, Killiney Beach и Tramore Beach.



Кои са най-релаксиращите плажове в света според ново проучване

Повече от две пети (44%) от 50-те най-добри дестинации се намират на континента Северна Америка, включително Миртъл Бийч в Южна Каролина и Кресент Бийч във Флорида

Експертите по релаксация в SpaSeekers.com проведоха ново проучване, което разкрива най-релаксиращите плажове в света според броя на споменаванията на думата „релаксиращ“ в онлайн отзивите за пътувания.

Проучването разкрива, че най-релаксиращият плаж в света се намира на частния остров Литъл Френч Кий, който предлага на посетителите си девствени плажове и чисти тюркоазени води. Посетителите на плажа явно смятат, че той е идеалното място за бягство от стреса на ежедневието, като почти 17 % от над 4250 отзива определят горещата точка като „релаксираща“.

На второ място се нарежда плажът Палм Коув в Северен Куинсланд, Австралия, като 15,3 % от 2228 отзива определят мястото като идеалното място за релаксация и отмора. Ограден с тропически палми, плажът предлага на пътуващите възможност да се отпуснат с плуване, като температурата на океанската вода на плажа остава топла през цялата година и варира от 23 до 29 градуса по Целзий. Лагуната Мури на Островите Кук е единственото друго място за плаж в топ 25 на класацията, което също се намира на континента Океания, като посетителите могат да релаксират с гледка към искрящата синя вода на лагуната и да се наслаждават на целогодишния слънчев климат.

Един много уникален вид плаж е третият най-релаксиращ плаж в света, според онлайн туристически отзиви. Геотермалният плаж Nauthólsvík в Рейкявик е плаж, на който студените води на Северния Атлантик се затоплят от геотермална енергия. Пясъчният плаж предоставя на посетителите място за отдих и презареждане, а топлата лагуна с течащо джакузи позволява на местните жители и туристите да релаксират през цялата година.

Малко над 15 % от онлайн отзивите определят този уникален плаж като „релаксиращ“, което е перфектният плаж за презареждане в необичаен климат.

Четвъртият най-спокоен плаж в света се намира на оживения остров Яс в Абу Даби. Плажът Яс е популярна дестинация както за любителите на приключенията, така и за търсещите релакс, но с 14,9 % от 1096-те си отзива, в които мястото се определя като „релаксиращо“, той превъзхожда много съседни плажове като идилично спокойно бягство за плажуващите по света. Разположен само на 30 минути път с кола, също в Абу Даби, съседният плаж Corniche Beach се нарежда на 24-то място в класацията на SpaSeekers.com, като 9,7% от отзивите го определят като релаксиращ.

Данните разкриват, че Северна Америка е континентът, на който се намират най-релаксиращите плажове - 44% (22) от първите 50, а четири от десетте най-релаксиращи плажа са разпръснати в региона. Азия е следвана от 16 релаксиращи дестинации в топ 50, като девет от тях са класирани само в топ 25, включително плажът Otres в Камбоджа и популярният плаж An Bang във Виетнам. Плажът Otres в Камбоджа, известен със спокойната си атмосфера и зашеметяващите залези над Тайландския залив, е идеалното място за пътници, които искат да се отпуснат на тихите му, девствени брегове, далеч от по-оживените плажове наблизо. По подобен начин плажът Ан Банг във Виетнам (който се нарежда на седмо място) е известен със своята девствена красота, спокойни вибрации и нежни вълни, като предлага на пътуващите перфектното място за отдих от шума и суетата на оживения Виетнам.



Снимка: kavacite.bg