Българка е изкачила Еверест, става ясно от бюлетина на непалската планинска служба. Постижението на Силвия Аздреева е още по-впечатляващо с това, че младата жена е изкачила в два поредни дни Еверест и Лхотце.

Тя първо е стъпила на покрива на света Еверест (8849 м) на 15 май като член на експедицията на прочутия алпинист и височинен водач Нирмал Пурджа. А днес българката стигнала и до четвъртия по височина осемхилядник - Лхотце (8516 м).

Според информация на организаторите родената в Петрич Аздреева е една от тримата участници, които са успели и на двата върха. Другите са мексиканец и южноафриканец, водени са били от най-добрите шерпи в света, пише 24 часа.

“Нашата невероятна първа група постигна целта си", написаха  във фейсбук водачите. Случили са перфектен прозорец от време.

"Този отбор беше брилянтен - наистина силен, позитивен и решен да учи и да бъде най-добрият. За нас от „Елит Експед“ беше удоволствие да ви водим и да гледаме как вашата сила и увереност нараства - не бихме могли повече да се гордеем с вас“, постнали са те.

Досега Силвия няма покорен 8-хилядник, в Хималаите е покорила Ама Даблам (6812 м), отново с водач на експедицията Пурджа, който има поставен рекорд за Гинес с изкачването на всички 14 осемхилядника само за 6 месеца и 6 дни.

Първата българка на Еверест е юристката Петя Колчева, която стигна до върха на 22 май 2009 г.