"Българите на кайма" е репликата, която скандализира интернет пространството в България през последните няколко дни. Във клипа показан от Нова ТВ няколко ромчета, най-вероятно подучени от своите родители крещят "Българите на кайма" и "Ние сме по-силни от българите".

Като закъсняло обяснение лидерът на ДПС Лютви Местан поиска проявите на езика на омразата да бъдат квалифицирани като престъпление от общ характер, за да не остават безнаказани. 

Повод за идеята му са репликите „Българите на кайма”, изречени от роми от циганската махала в Сливен в репортажа на Миролюба Бенатова по Нова телевизия. Местан ги осъди остро, като ги нарече език на омразата в присъствието на двамата депутати на ДПС от ромски произход Александър Методиев, по-известен като бат’ Сали, и Илия Илиев като доказателство, че те не приемат тази проява.


Местан заяви още, че позицията на ДПС е принципна и партията му ще осъжда всякакви прояви на езика на омразата, независимо дали гласи „циганите на сапун”, „турците под ножа” или „българите на кайма”. И намекна, че трябва да се установи кой е провокирал тези деца да говорят така, като изброи отново обидните думи на политици, изречени за ромите – скотове, човешко подобие, полуживотни, както и службата на духовниците – мучене.

Местан каза, че ще подеме инициатива „Всяко дете в детска градина”, защото ако възпитанието в толерантност не започне от най-ранна възраст, училището вече е безсилно да направи каквото и да било по този въпрос. 

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg