Фармацевтичната компания AstraZeneca заяви имат възможност да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното. Този отговор изпратиха те до Нова телевизия, след въпрос защо има забавяне на доставките и кога се очаква да се изпратят следващите количества.

"Производството на ваксини, в частност ваксината на "АстраЗенека" срещу COVID19, е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че "АстраЗенека" полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на м. март сe очакват още две доставки", казват още производителите на препарата.

В него се констатира, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията. Като пример - на 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди.

Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България още утре, като сме готови да осигурим въздушен транспорт за целта.