Прокурор от ВКП е бил арестуван след непристойно поведение в болница в Плевен. Това стана ясно то публикация на гл. прокурор Иван Гешев в профила му в Twitter. Той се възмути от поведението му и заяви, че законът е равен за всички.

Съобщението на прокуратурата гласи:

Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност прокурор от Върховна касационна прокуратура. Действията му са във връзка с това, че на 04.07.2020 г. на територията на Плевен е постъпил сигнал за извършени хулигански действия в УМБАЛ „Георги Странски“. На място пристигнали служителите на МВР, които установили, че Г.А. - прокурор от Върховна касационна прокуратура - извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и демонстиращи явно неуважение към обществото

Установено е още, че  прокурорът се е държал грубо със служителите на фирма, осъществяваща охрана на болничното заведение. Мъжът отказал да изпълни разпорежданията им във връзка със спазване правилата за достъп на външни лица до сградата на УМБАЛ „Георги Странски“, разпоредил им да напуснат и нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите.

Независимо от отправените предупреждения за спазване на реда, прокурорът изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил телефона, след което отправил реплики към охраната – „Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!“

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев в нощта на 04.07 срещу 05.07 на място в Плевен са изпратени прокурори и следователи от СГП, начело с административния ръководител на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова. Магистратът от ВКП е задържан от органите на МВР за срок от 24 часа. Предстои, след анализ на събраните материали по делото от наблюдаващия прокурор, да бъде извършена преценка по определяне на мярката за неотклонение по отношение на обвиняемия. Прокуратурата на Република България е категорична, че подобни прояви са несъвместими със задълженията и отговорностите, които имат българските магистрати и в частност прокурорите, поради което ще предприеме действия по тяхното санкциониране и недопускане. Спрямо Г.А. ще бъде образувано дисциплинарно производство за нарушение на разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

По този повод главният прокурор написа туйт в профила си в Twitter,който гласи:

Възмутително и недопустимо поведение за висш прокурор! Законът е един за всички и всички са равни пред него. Това написа главният прокурор Иван Гешев в туитър и сложи линк към публикация на прокуратората, от която става ясно, че прокурор от Върховна касационна прокуратура е привлечен към наказателна отговорност за хулиганство в болнично заведение в гр. Плевен "Още повече, ако си полицай или магистрат - съдия, прокурор или следовател. Времето на двойните стандарти свърши! #ЧИСТИМ България и къщичката си!", написа още Гешев.