Девет самоделни дългоцевни пушки бяха открити в частен дом в град Пордим - Област Плевен. Това е станало на 19-ти юни, когато служители на полицията са извършили претърсване и изземване от къща девет самоделни огнестрелни оръжия заедно с 559 патрона - 22-ри калибър.

Установено е, че оръжията са със заглушители, имитират автомат „Калашников“ и са пригодени за скрито носене. Извършителят на деянието е 59-годишен мъж и му е повдигнато обвинение - „държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси, без надлежно разрешение".

С постановление на Районна прокуратура на обвиняемия е взета мярка задържаме под стража за 72 часа. Предстои Районен съд да разгледа обстоятелствата по делото и ще се произнесе с определение.

„Считаме, че става дума за изключителна обществена опасност на извършеното деяние, тъй като не става дума за притежание на двевт огнестрелни оръжия и сериозно количество боеприпаси. Налице са и събрани първоначални доказателства, че въпросните оръжия са произведени от обвиняемия по делото чрез използване на части от въздушни пушки и други детайли. По този начин са сглобени напълно годни огнестрелни оръжия. Назначени са съответните дактилоскопска, балистична и физико-химична експертизи, като категорично може да се каже, че със всички тези оръжия е произвеждан изстрел“.

Това обясни пред журналисти наблюдаващият прокурор по образуваното досъдебно производство Владимир Николов, цитиран от Дарик. Той добави, че са проведени разпити на свидетели като вече са налице доказателства, че обвиняемият по делото е предоставял огнестрелни оръжия на други лица, които предстои да бъдат разпитани.