От НИМХ се очаква намаляване на снеговалежите. По отношение на нивата в речните басейни обаче има повишение на нивата, като основно критични са реките Арда, Тунджа и Марица, основно в долното течение.

Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева преди началото на конференция на тема "Градовете, изправени пред изменението на климата: необходими действия и адаптиране", организирана от посолството на Франция в България."

Има повишаване на нивата и в някои от притоците в по-горната част на поречията. Към момента, водните обекти са под контрол, няма информация за каквито и да било проблеми. От гледна точка на състоянието на хидротехническите съоръжения, информацията е, че нещата са под контрол. Това, което набелязваме, са мерки за предприемане на активни действия за превенция, предвид на огромното количество снеговалеж, който падна особено в Родопската област, който причини щетите", обясни Василева. 

Трябва да има пълна готовност, за да се посрещне снеготопенето и добави, че обстановката се следи, както и че оперативното звено е мобилизирано. Ивелина Василева уточни, че са в непрекъсната връзка с МВР и че се обменя информация с представители от басейновата дирекция. "Трябва да бъдем готови с всички мерки преди снеготопенето, трябва да бъдат мобилизирани всички власти", каза още Ивелина Василева.

TrafficNews.bg