Целите на щаба са да се осигури болнично лечение на всеки, който има нужда от него, за да има по-малко смъртни случаи, заяви пред БНР доц. Ангел Кунчев, зам.-председател на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Повече ме притеснява броят на приетите в болница, защото за тези хора е въпрос на живот и смърт", изтъкна Кунчев.

Той уточни, че в момента здравните заведения са много по-подготвени за борбата с коронавируса, в сравнение с началото на пандемията, но "много важно е кой ще работи над тези болнични легла". 

"Най-видимата част е лечението и какво ще получат хората по време на това лечение, но има една невидима част - работата на РЗИ, които се грижат на всички - вече над 200 хиляди души, поставени под карантина - да бъдат намерени и да им се смъкне епидемиологична анамнеза, да им се намерят контактите, да се организира изследването, да се контролира карантината. Това го правят колегите от РЗИ, които са на ръба на изтощението", изтъкна Кунчев.

Той коментира основните проблеми, които са довели до драстичното повишаване на броя на новозаразените в България.

"Едната причина е, че хората приеха проблема с епидемията за решен или маловажен. Другата причина е политизирането на проблема", изтъкна Кунчев.

Според него намесата на политиката в епедемичната опасност няма да доведе до дори резултати.

"Всеки си гледа проблема според своите интереси и в резултат на това няма да се прави това, което трябва, а това, което е удобно за някого", заяви Кунчев.

Той отправи апел към политическите лидери да не се занимават с медицинската страна на епидемичката криза.

"Оставете ни да работим, ако не се справим, сменяте щаба и правите каквото искате", категоричен бе Кунчев.