През последните месеци приоритетите на правителството не съвпадат с приоритетите на бизнеса и обществото. Това заяви председателят на Асоциацията на заведенията у нас Ричард Алибегов.

Според него тази година страната ни няма да успее и да бъде една от най-евтините дестинации в Европа заради липсата на държавна помощ.

„Липсата на държавна помощ е ключове фактор, защото в другите ни съседни страни туризмът е приоритет, там има финансова подкрепа. В България туризмът не съществува в дневния ред на правителството. Ние все още се възстановяваме от ковида, а подкрепа нямаме.  Слушаме само за оръжия за Украйна, а имаме енергийна и икономическа криза в страната. Бизнесът се чуди как да свържи двата края, тъй като разходите са се утроили, а това не се случва с оборота. Ние трябва и да увеличим заплатите на служителите, тъй като инфлацията се отразява и на тях. И заради всички тези разходи трябва да вдигнем цените, а обществото не може да го понесе. Ако имаме увеличение с 20%, то това ще е пагубно за нас“, заяви още Алибегов пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че страната е трябвало да следва политика на неутралитет по отношение на войната и именно действията на управляващите са отблъснали голяма част от туристите.