Топлофикационните дружества са с различен модел на работа. Съответно ще има различен ефект върху крайната цена. Когато природният газ е повишен няколко пъти, повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано. Това коментира пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

„Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите – със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет и на ниво вицепремиери и премиер. За радост, текущият отоплителен сезон мина. Когато, живот и здраве, стигнем до следващия отоплителен сезон, съобразно каква е функцията на цените и какви са разходите, ще търсим варианти за компенсации“, увери той.

Николов коментира още, че „Булгаргаз“ ежедневно пуска заявките си към „Газпром“. „Това, че те не се изпълняват, е функция на другата страна“, посочи той, като уточни, че България е плащала в сметката, която е по договор.

По повод газовата връзка България-Гърция, Николов коментира: „От гледна точка на физическо изпълнение на трасето, няма забавяне. От гледна точка на следващи тестове, регулация, се работи активно и с ЕК, и доколкото е възможно – с регулаторните органи от двете държави, за това трасето да бъде въведено в експлоатация възможно най-бързо“.

Енергийният министър посочи още, че към момента газохранилищата са запълнени на малко над 20%. По въпроса на колко процента ще бъдат запълнени преди началото на новия отоплителен сезон, Николов отговори: „Изключително много зависи от изпълнението на дългосрочните договори. Ще се направи всичко необходимо отоплителният сезон да не е под никакъв риск“.