Алармират за бум на западнонилска треска в Гърция, туристите да внимават

Проф. Тодор Кантарджиев съветва да избягваме тревните площи и у нас

България 19.06.2019 09:50 2188 0
Алармират за бум на западнонилска треска в Гърция, туристите да внимават

Контролът на масовите инфекции като морбили, кърлежови инфекции през лятото и инфекции, предавани от комарите, е в ръцете на държавата. Мерките срещу комари и кърлежи от общините трябва да се подобрят". Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За предпазване от кърлежи той посъветва да не се ходи в тревните площи с думите:

"Модата на тревните площи доведе до толкова хора на опашки, носейки кърлежи в Националния център".

8% от заболелите от западнонилска треска умират, отбеляза проф. Кантарджиев. По думите му симптомите са със засягане на главния мозък и дезориентация. За западнонилска треска се изследват само хора с възпаление на централната нервна система, подчерта той.

Какво да се прави срещу комарите

Мерки срещу комарите трябва да се взимат през април, отбеляза проф. Кантарджиев.

"Комарите се убиват ефективно, когато яйцата им са във водоемите. Националният център по заразни болести от години препоръчва тези мерки. Правим много курсове за хора, които се занимават с унищожаване на комари и кърлежи. За съжаление, интересът е само от фирмите. Много малко чиновници от РЗИ, които трябва да правят контрол на тези мероприятия, и много малко общински служители, които подготвят търговете за мерките срещу кърлежи и комари, идват", изтъкна специалистът.

В Гърция в последните дни алармират за нов бум на западнонилска треска. И местни, и туристи са предупредени да взимат мерки срещу комарите. В страната няма паника.

Тази година Гърция очаква над 30 млн. туристи. Няма страх сред чужденците, но всички трябва да бъдат информирани за заболяването.

Тоскана вирусът пък се пренася от папатаци, каза проф. Кантарджиев и посочи, симптомите при това заболяване не са толкова опасни.

Изпрати новина