След като автомобил с мигранти помете кола на Околовръстния път в София, имало ли е полицейски произвол при тестването за дрога на пострадалата жена и задържането ѝ? Темата коментира адвокатът и правозащитник Михаил Екимджиев.

След удара на Борисова бил направен тест за употреба на наркотици, който показал, че жената е била под въздействието на опиати. Тя обаче твърди, че е пила само хапче против главоболие.

„Госпожата е заведена за преглед и медицински грижи в „Св. Анна”. След ПТП-то здравословното ѝ състояние е трябвало да бъде проследено. Колеги от отдел "Пътна полиция" са взели пробата за употреба на наркотици в болницата", заяви заместник-началникът на Пето РУ – София Илия Кузманов пред NOVA. И добави, че твърденията на Борисова за приемането на хапче против главоболие най-вероятно са абсолютна истина. „Но това не дава възможност да не бъде извършен тестът. Най-вероятно ще се докаже истината на нейните думи. Но докато не излязат резултатите от пробата, процедурата е да се образува бързо производство. Ако се докаже, че е употребила наркотични вещества, тя ще влезе в ролята на обвиняем. Силно се надявам това да не се случва”, каза Кузманов.

Той коментира и престоя на Борисова на стол в Пето РУ в продължение на 16 часа. Кузманов каза, че предвид претърпяното ПТП и възможни промени в нейното жизнено състояние е бил необходим пряк визуален контрол. Освен това в помещението за задържане е имало непълнолетни. „Колегите са предположили, че тя не е с такава степен на вина, за да бъде държана там”, каза Кузманов.

Обяснението коментира адвокат Михаил Екимджиев.

„Звучат ми като бездушна, дехуманизирана сводка, при която човешкият живот, човешкото достойнство, правата на човека нямат никакво значение, просто да се изпълни една лишена от разум процедура и да има нещо отчетено в полицейските статистики”, заяви Екимджиев.

Той критикува решението за преследването на колата с мигранти.

„Не виждам разум по най-натовареното шосе в държавата да се вземе решение да бъдат преследвани мигранти със 150 км/ч. Тази жена можеше да е починала в резултат на това решение и това щеше да е отговорност на полицията”, заяви Екимджиев.

Той обясни, че в наредбата е записано, че и потърпевшите в ПТП се тестват за алкохол и наркотици. „Има разум това да се прави, ако има данни, че потърпевшите са съпричинители”, каза адвокат Екимджиев.

Относно задържането на Борисова той каза, че жената е жертва и е имала нужда от медицинска и психологическа помощ.

„В момента, в който се изнесе информацията, че тази жена има положителна проба за наркотици, независимо дали е истинска, или фалшива, тя става съучастник. И ролята на МВР в това ПТП, а аз твърдя, че те са в основата на този инцидент, остава на заден план”, каза Екимджиев. 

„Отново поставям въпроса: Кой взе решение по Околовръстното шосе със 150 км/ч да се преследват имигранти? Можеше да убият много хора", коментира още юристът.

Жената, блъсната при гонка с мигранти: Оставиха ме часове с човека, който едва не ме уби