Желанието на Министерството на туризма е да не се плаща за чадър и шезлонг на плажовете по българското Черноморие. 

По думите й горната граница за чадър и шезлонг по морето е 57 лева: „Абсурдно е, защото това е повече от една нощувка. Ако не предлагаме добра туристическа услуга, отливът на туристи ще бъде осезаем", категорична е Ангелкова.

Тя добави, че от министерството са предвидили различни варианти, дори да се плажува на минимална цена: „Всичко това зависи от категорията на плажовете - колкото по-висока е категорията. На труднодостъпни места, позволяващи плажуване, цената за чадър и шезлонг да бъдат на минимална цена, докато на плажовете в курортите, които се посещават от много хора, да няма цена „ползване на чадър и шезлонг".

Предстои тези промени да бъдат обсъдени през септември.

Министър Ангелкова бе категорична, че промяна трябва да има, но прехвърлянето на плажовете от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма, не трябва да стане механично.

„Искаме да променим самата концепция. В момента някои концесионери си плащат минималната глоба от 1000 лв. и отново продължават на работят по този начин. Увеличаването на глобите също може да бъде превенция. Но не може всички плажове да ги слагаме под общ знаменател", добави тя за Нова телевизия.

Според нея, трябва да се засили превенция и контролът.

„Когато ние - държавата и туристическия бранш, обединим усилията си, ситуацията ще стане доста по-различна. Диалогът е труден, но ние сме в непрекъснат контакт. Всяка една бъдеща стъпка обсъждаме с тях, така че да няма неприета наредба. За да имаме успех в сектора, трябва да вървим ръка за ръка", поясни министър Ангелкова.

„Проблемите са ясни, но не можем да виним това министерство. Туризмът в момента е лодка, пълна с пробойни, в която всеки гребе в различна посока. Ние трябва да гребем в една посока", коментира Радостин Дачев от клуба на хотелиерите в Слънчев бряг.

„Проблемите на туризма са едни и същи от много години - нелоялните таксита и лекари, сергии с чорапи и гащи, шума от заведенията. Комплексът има лошо име заради тези проблеми", категоричен бе Венелин Ташев.

Радостин Дачев от клуба на хотелиерите в Слънчев бряг цитира данни за спад от 14% на нощувките по морето в сравнение с предходната година.

„Ако е криза, трябва ни кризисен щаб и кризисен бюджет", категоричен бе Дачев.

По повод намалелите нощувки министър Ангелкова коментира, че страната ни в момента договаря сезон 2016, за да може още отсега да станем предпочитана туристическа дестинация.

„Трябва общият имидж на предлаганата туристическа услуга да бъде добър. Най-добрата реклама е от уста на уста", добави министър Ангелкова.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg