Община Пловдив ще направи преразпределение на Бюджет 2020 заради битката с COVID-19. Преди седмица зам.-кметът Илия Кирчев обяви, че се подготвя пакет с антикризисни мерки за пловдивския бизнес. Макар те да облекчат пловдивския бизнес, то ще се отразят върху приходната част на бюджета.  Много общини, сред които и Пловдив, призоваха хората да плащат своите данъци, ако имат възможност.  Освен по-ниските приходи заради кризата с COVID-19, възникват и нови разходи – закупуване на предпазни средства, дезинфектанти, оборудване на лечебни заведения. Кирчев съобщи, че парите от културни и спортни събития, които няма да се състоят, ще отидат именно по това перо.

Едното преразпределение вече е направено и се очаква 450 000 лева да отпаднали спортни събития да отидат за разходи по предпазни средства и оборудване. Зам.-кметът по спорт Георги Тиюков обясни, че най-голямата сума, която отпада към спортните клубове, касае волейбола и баскетбола.  Гласуваните по 300 000 лева за „Академик Бултекс 99” и волейболния „Марица”, ще бъдат намалени на половина. Още 60 000 лева ще бъдат спестени от женския национален отбор по волейбол, който трябва да играе свои мачове в зала Колодрума.

Други отложени събития са от леката атлетика, ралита, турнири по борби и други, които са с по-малко общинско финансиране.  Спортния събития към този момент не се предвиждат за април, май и юни, обясни Титюков.

Ситуацията с Културния календар е по-различна. Към момента няма никаква яснота кои събития няма да се състоят и дали ще се взимат средства и колко от тях. Много от събитията могат да се отложат във втората половина от годината. Тепърва обаче ще се изяснява каква сума ще бъде спестена от културни събития