С температура и повръщане, но без пневмония, е 40-дневното бебе, което е сред новите заразени с COVID-19 в Пловдив. То е настанено за лечение в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги”, която вече е препълнена с пациенти с коронавирус. Сред болните там е и млад мъж с COVID-19 и предшестващи белодробни малформации, който днес рязко се е влошил и е преместен в Интензивния сектор.

„Имаме 86 легла, от които 6 са в Интензивен сектор. Всички са заети, няма места в клиниката. Ежедневно прииждат болни, много е тежко”, обясни пред TrafficNews доц. Олиана Бойкинова. Както вече съобщихме, в клиниката няма и достатъчно персонал и спешно се търсят доброволци. Наличните лекари, сестри и медицински специалисти са изтощени, тъй като се налага да работят извънредно.

Ежедневно амбулаторните прегледи в клиниката са между 20 и 40. От тях се приемат по 2-3 пациенти. Превеждат се и болни от други клиники, които са с други основни заболявания. Леки случаи няма. „Почти всички са в среднотежко състояние, с типични клинични симптоми за коронавирусна инфекция – задух, кашлица, температура. Задължително правим и рентгенови снимки и се установяват промени в белия дроб”, посочи доц. Бойкинова. Всички контактни се изследват и карантинират. Изписаните след клинично подобрение и отрицателни PCR тестове също остават в изолация в дома си за 14 дни.

Освен с коронавирус, всеки ден се приемат пациенти с други инфекциозни заболявания.  В момента има болни с тежък диериен синдром и с марсилска треска. Лекарите в интензивния сектор се борят за живота на жена в кома с туберкулозен менингит.

„И трите ни блока функционират, а сме по пет човека на работа. Много е изтощително, напрежението е голямо. Новата вълна ни свари уморени. Не ни достигат сестри и лекари. Имаме трима командировани колеги, които си изпълняват съвестно ангажиментите, но все пак те не са инфекционисти, помагат ни в амбулаториите”, обясни специалистът.

Нейният апел към хората е да имат будно съзнание. Да не очакват някой друг да налага ограничения или забрани, а сами да се пазят. Ръцете да се мият често и да се дезинфекцират. Бижутата също да се дезинфекцират. При всички събирания, дори и на открито, хората да имат едно наум и да спазват дистанция.

„Лято е, на младите хора им се живее. Но все пак нека една лампичка да им свети и да не бъдат толкова безстрашни. Защото и млади хора в активна възраст на 40-50 години също боледуват”, съветва доц. Олиана Бойкинова.

Инфекциозна болница в Пловдив набира доброволциПриемат се лица с или без медицинско образование

Инфекциозна болница в Пловдив - пълна! Не достига персонал55 легла в болничното заведение са заети