В Пловдивска област има общо 32 столетници. Това съобщи пред агенция Фокус Валентин Точев, директор на Териториалното статистическо бюро (ТСБ) в Пловдив. По думите му, 11 от тях са мъже, а 21 са жени. Най-възрастните столетници са трима мъже на 105 години, разпределени съответно по едно лице в общините Асеновград, Сопот и Пловдив. 

"На 100 години има общо 19 души - 5 мъже и 14 жени. На 101 години са трима мъже и една жена, на 102 години са две жени, а на 103 години са три жени", каза още Точев. 

По думите му столетниците живеят в 11 общини на Пловдивска област, като най-много са в Пловдивско - 13 лица, следвани от община Асеновград - 5 лица, община Марица - 3 лица, като в другите осем общини има по един или двама, които са навършили стогодишна възраст. 

"В предишни години е имало столетници на 107 години, дори на 112 години, но тук не може да се говори за тенденция, тъй като това е свързано с преселването на тези лица. Те са достатъчно възрастни, отиват да живеят при техни близки и деца и т.н.", коментира Точев. 

Според директорът на Териториалното статистическо бюро в Пловдив се запазва тенденцията жените, навършили сто години да са повече от мъжете. 

"Това е свързано и с по-голямата средна продължителност на живота на жените в областта, която е малко над 7 години повече, отколкото на мъжете", посочи Точев.

TrafficNews.bg