210 милиона лева приходи от хазарт е изгубила държавата за периода 2014-2019 г. Тези пари са щели да влязат в държавната хазна,  ако частните лотарии плащаха такси като Българския спортен тотализатор.

Това съобщи  директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев пред журналисти във връзка с инспекцията в Държавната комисия по хазарта, която беше извършена по-рано днес. 

"Факт е, че тото и частни фирми плащат такси върху различна основа, вие преценете дали това е правилно, каза още той. И прогнозира, че тъй като данните са предварителни и само от една моментна игра, тази сума ще нарасне. Начев категорично отказа коментар дали промяната в условията за изчисляване на таксите са в рамките на закона.

„Попитайте комисията по хазарта, която има такова решение, с което го позволява“, прехвърли той отговора на този въпрос към държавния орган. Той отказа да се ангажира с отговор на въпроса дали тези 210 млн. са щета за бюджета. Начев уточни, че тотото е плащало по 20% върху всички залози, а организаторът на лотарийни игри - 15% върху разликата между постъпленията и изплатените награди, откъдето идва разликата.

Изнесените данни са предварителни, когато стане готова проверката, всичко ще бъде обявено на сайта на агенцията, каза Начев. Ревизията е била разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов на 12 декември м.г. след получен сигнал до министерството за платени по-малки такси от фирмата, като сумата, посочена в сигнала, е 250 млн. лв., поясни Начев.

Задачите на ревизията впоследствие са били допълнени от специализираната прокуратура, с разширяване на времето за проверка с една година назад, добави той.

Снимка: Сега