С топовни салюти и камбанен звън Румен Радев и Илияна Йотова официално встъпиха във втория си мандат като президент и вицепрезидент на страната. Двамата започнаха нов петгодишен мандат, като Радев е вторият български президент, който остава на поста си за максимално предвидения в Конституцията срок.

Началото на втория мандат на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев беше отбелязано с 21 артилерийски салюта.

Президентът Румен Радев пристигна на площада малко преди 11 часа, където го чакаше вицепрезидентът Илияна Йотова. Президентът прие рапорта на началника на караула, поклони се пред Националното знаме, обходи строя и поздрави почетния караул. След като прие строя, Румен Радев се качи на трибуната и произнесе слово.

Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха венец пред паметника на незнайния воин, а в  11.45 часа пред парадния вход на "Дондуков" 2 шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и върховен главнокомандващ Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Церемонията наложи извънредни мерки в центъра на София, който е затворен за коли. През 3 контролни пунктна и засилени проверки на НСО минаваха гражданите, пожелали да наблюдават церемонията.

По-рано през седмицата Радев и Йотова положиха клетва пред Народното събрание.

„Преди 5 години за първи път приех сторя на гвардията тук, пред катедралния храм и вечния огън. Помня лицата на много от вас - хората, дошли да подкрепят надеждата за нова Българя. Надеждата е обща. Първият мандат мина в изтощителна борба, но вие подновихте пакта на доверие, от който черпим сили. Благодаря ви за доверието!“, заяви в началото на словото ви Радев.

Той се обърна към гражданите, дошли в мразовитата сутрин пред Вечния огън. Вероятно заради времето и ковид мерките мнозинството не бе толкова голямо.

„Призовавах и работех за единението, упрекваха ме, че разединявам. Водихме битката за демокрацията“, продължи Радев. „Обществото  показа, че иска да се раздели с част от миналото. То излязло от апатията. Върнахме честните избори, съживяват се демократичните институции“, направи равносметката си Румен Радев.

"Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си - законност, единство, просветеност, истинско европейско развите на България", обяви той.

Ще бдя страната да не се отклони от пътя си, ще отстоявам суверенитета и закона, обеща той.

 "Политическата промяна е само първа крачка, чакат ни още много изпитания и се надявам цялото ни политическо поколение да го оснъзнава. Хората потвърдиха пътя, от нас се иска да го положим. И когато мислим че ни е най-трудно, нека не забравяме - не са много държавите, съхранили име, вяра и език през вековете. България е една от тях, защото народът е осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово", заяви президентът.

Ще постигнем целите си само ако обществото остане единно във волята си за промяна и напредък, настоя Радев. За мен е е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда - това казал преди 5 г., припомни той. И продължи: За мен важното е да остана на страната на хората. Радев обеща, че ще е президент на всички граждани, ще отстоява свободата, правата и достойнноството на своя народ.

"Да живее България", завърши словото си той, а веднага след края на словото започна химна. 

Преди това точно в 11 ч. Радев прие рапорта на началника на караула на площад “Александър Невски” в София. За церемонията на площада са шефът на парламента Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, съпредседателят на ДБ Христо Иванов, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, министърът на отбраната Стефан Янев, шефовете на служби, посланици и др.