Варненски болници си прехвърлят по абсурден начин дете, докато накрая то умира. Сега тримата варненски медици, които получиха условни присъди за смъртта на 2-годишния Дани, обжалват потвърдените на втора инстанция присъди пред Върховния касационен съд. Същото правят и родителите на детето.

Момчето, което имало вродено заболяване, почина след абсурдно разхождане между варненски здравни заведения и лекарско суетене, отнело времето, в което е било възможно да му се помогне, разказва 168 часа. Какво се обжалва? Докторите Мехмед Алиев, Петър Костадинов и Николай Неделчев са признати за виновни за смъртта на детето, за което получиха 2 г. лишаване от свобода. Изтърпяването им е отложено в 4-годишен изпитателен срок. Ако в този период те не извършат друго престъпление от общ характер, ефективното изпълнение на присъдата отпада.

Според решението на второинстанционния съд тримата и гражданските ответници - здравните заведения, в които работят, ще платят на родителите на Дани по 100 000 лв., заедно с лихвите от деня на престъплението за претърпени неимуществени вреди.

Колегата им д-р Анна Гочева е с влязла в сила присъда за подправяне на подпис на майката, с който е "отказано" изследване, което би помогнало за точното и по-навременно диагностициране на детето. Съдът определи наказание с глоба в размер на 1000 лв.

Снимка: 168 часа

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg