12 000 дози от ваксината на „Модерна” ще пристигат днес у нас. На 1 март трябва да има и нови количества от Оксфордската ваксина.

Припомняме, че вчера българското здравно министерство изпрати остро писмо до компанията „АстраЗенека”.В него се констатира, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини за България.

Като пример е посочено, че на 1 март страната ни вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата на „Астра Зенека”, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди.

Здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди ваксини към България още днес. Правителството е готово да осигури въздушен транспорт за целта.

В документа се посочва и, че масовата ваксинация у нас се движи с много високо темпо. А липсата на ваксини заради „Астра Зенека”, „отнема надеждата на хората”.

В позиция до Нова тв oт фармацевтичната компания „АстраЗенека” заявиха, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното.

„Производството на ваксини, в частност ваксината на „Астра Зенека” срещу ковид-19,  е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че „Астра Зенека” полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на март се очакват още две доставки”.