Експертният оглед на автомобила на Цвета Таскова, която се блъсна в автобус на магистрала "Тракия" на 13 април, при което загинаха шестима души и 26 бяха ранени, е продължил едва 10 минути, а заключението на експертите било, че той е технически изправен.

Наблюдаващият случая прокурор обясни, че има доверие в работата на специалистите, направили диагностиката. Именно това е един от мотивите прокурор Миро Ангелов да поиска най-тежката мярка за неотклонение за Цвета Таскова.

"Проверка и диагностика на един автомобил за 10 минути е... доста бърз и според мен - нещателен оглед. Ние за автомобили, които не са катастрофирали, отделяме по над 2 часа. В случая много човешки съдби са на кръстопът, визирам не само шофьорката и нейното семейство, а и много роднини на пострадалите и загиналите, които искат истината да излезе наяве", коментира пред Нова телевизия Румен Дунев, експерт и шампион по автомобилизъм.

Затова е назначена нова, тройна експертиза.

Основната теза на прокуратурата е, че колата на Таскова се е ударила в предната лява гума на автобуса, при което той се е завъртял надясно и се е преобърнал в канавката. А шофьорката обяснила, че започнала изпреварване със скорост 110 км/ч, като в началото на маневрата усетила някаква несигурност в автомобила, който без причина се насочвал настрани. Опитала да го овладее, но не успяла.

"Вероятно автомобилът само е отклонил движението на автобуса. Ако един лекоатлет тича и малко дете се изпречи на пътя му и го бутне встрани, той може да излезе от пътеката, въпреки че тежи 80-100 кг, а детето - 20 кг", коментира още Дунев.

Ремонт на автомобила на Таскова е правен няколко дни преди катастрофата.