За хората вече не спасяваме животните, а се превърнахме в убийци, оплакаха се пред TrafficNews ветеринарни лекари, които са на предната линия в борбата с африканската чума по прасетата.

"Навсякъде ни посрещат на нож, все едно ние искаме да им затрием животните. Как да обясниш на всеки, че ако пожалиш неговото прасе, което дори да изглежда напълно здраво може вече да носи вируса. А после заразата ще прескочи от неговата кочина към близката ферма и ще си отидат хиляди животни", коментира един от ветераните сред ветеринарите, който обаче не пожела да застане с името си пред екипа ни.

Колегите му на държавна служба се оплакват, че постоянно са в командировки по критичните точки, защото са малко, а чумата обхваща все повече места.

През последните години у нас влязоха какви ли не епидемии по животните. А на ветеринарите им се наложи всяко лято да слагат белите костюми със скафандрите и да влизат във фермите, за да умъртвяват масово кокошки, кози, овце, говеда, а сега и прасетата.  Въпреки недоволството на стопаните, лечение срещу страшните зарази няма.

Птичият грип, който вилнее от 2016 г.,  удари десетки ферми, а милиони птици бяха евтаназирани.  Поразено бе и най-голямото предприятие за производство на яйца в България, което се намира в добричкото село Дончево. През април тази година заразата влезе и в две ферми до Пловдив.

През 2016 г. у нас се появи екзотичното заболяване нодуларен дерматит по кравите. Тогава стана ясно, че ваксината не върши работа, а единственият изход за спиране на заразата е евтаназиране на стадата, в които са открити болни животни.

Миналата година в България влезе и нечуваната досега чума по овцете и козите. Хиляди животни в Югоизточна България бяха умъртвени, а от Българската агенция за безопасност на храните така и не разбраха откъде е влязла заразата. Появиха се съмнения, че пробите са били положителни заради турска ваксина, която е сложена на животни, влезли незаконно у нас. 

И тъй като овцете и козите не показваха обичайните признаци на болестта, която убива за броени часове, хората направиха живи вериги да бранят животните. А баба Дора от село Шарково стана лице на недоверието на народа към властта.

В страната вилня също антракс /синя пъпка/ по овце и говеда, който взе и човешка жертва.

Бруцелозата също не ни подмина. И тя взе жертви, този път от ветеринарните лекари. Двама от медиците, които са се борили със заболяването, са се заразили. Не е помогнало и лечението в Гърция и те са починали. Други двама пък са останали бездетни, тъй като това е еидн от ефектите на заразяването с бактерията Brucella, съобщиха за TrafficNews техни колеги.

Сега на родните ветеринари предстои ново изпитание и то най-тежкото. Да умъртвят прасетата на България. 126 000 животни вече са обречени. Освен унищожението на бизнес за милиони левове, се погубва и поминъка на много хора, които разчитат на домашното прасе, за да изкарат зимата с 200 лева пенсия. И за които Гошо не е просто свиня, а част от семейството, който дори може да бъде скрит в спалнята, ако се налага, за да бъде опазен от смърт.

И тъй като българинът не вярва, че всичко това се прави за негово добро, не е ясно докъде ще стигне играта на криеница.

А ветеринарните лекари – те са изкупителната жертва – мразени от хората и бойци на първа линия срещу заразата. Която трябва да спрат със заплата от 700 лева.