Родителите на 6-годишната Мими, която загуби битката с левкемията, са подпомогнали осем дарителски кампании със средствата, преведени по дарителската сметка на детето. 140 000 лв. от набраната чрез дарителската сметка сума ще бъдат дарени на българското Сдружение "Синдром на Даун". Със средствата ще бъде подпомогнато изграждането на първият за страната център за деца със Синдром на Даун. 

"Първото слънчево място, където децата ще могат да се забавляват, танцуват, а родителите да обменят опит", написаха близки до семейството в страничката, посветена на Мими. Организаторите на мащабната кампания допълниха, че това създаването на подобен център е дългогодишна мечта на майката на детето - Надя. 

Припомняме, че Мария Иванова, която издъхна в софийска болница на 19 юни, също страдаше от геномната аномалия. През 2017-а година, малко преди да стане на 5 годинки, тя бива диагностицирана с лимфобластна Б-клетъчна левкемия. През това време Мария преминава през 3 курса на химеотерапия. Преди няколко месеца обаче родителите научават най-страшното - Мими има рецидив!

В продължение на няколко седмици хора от различни градове се включиха в мащабни дарителски акции. Сумата в сметките се увеличаваше, а детето трябваше да замине за Вюрцбург, където да се осъществи трансплантация на стволови клетки и нов курс химиотерапия. Мими обаче не дочака да бъде транспортирана в Германия. Състоянието й рязко се влоши само за няколко дни. Не след дълго тя затвори очите си завинаги. 

Три дни след смъртта на детето си, родители разпределиха средствата, набрани чрез "Хелпкарма", между няколко от спешните кампании. Още тогава те обясниха, че е необходимо време, за да се обработят документите за постъпилите дарения по сметката на детето в "Райфайзен". 

Ето как бяха разпределени те:

На Ивайло Карабанчев- 150 000 лв.

На Мария Ковачева-20 000 лв.

Димка Тенева-5 000 лв.

Самуил Йорданов(Сами)- 5 000 лв.

Цветелин Гугов-5 000лв.

Бебе Митко-20 000 лв

Гери Петрова-10 000 лв.

Николай Костов- 27 048.06 лв.