Арестуваният кмет на Община Чупрене Ваньо Костин е с повдигнати обвинения за търгове с общинска земя, съобщиха от Специализираната прокуратура.

В периода от 2014 до 2018 година той е организирал 10 отделни търга за продажба на общинска земя. В тях кандидат било винаги едно единствено дружество, което по документи било свързано с бащата, жената, бившата съпруга или с брата на кмета.

За да бъдат обявени подобни търгове за общинска земя, трябва да се обявят публично, на сайта на общината,  а и да се спазят срокове за кандидатстване и съответното одобрение, обясни наблюдаващия делото прокурор Ангел Кънев.

Събрани са доказателства за продадена по незаконен начин около 236 декара земя. Има доказателства и за още 9 търга, в които е продадена над 400 дка общинска земя, но в момента се проверява дали там са спазени законовите изисквания или и те ще бъдат добавени към обвинението. Те отново са купени от един и същи човек.

Купувачът на имотите много бързо е продал земята на "някакъв млад мъж", който пък я е ипотекирал и сега е собственост на банка.

Въпросните земи попадат в територията на на ски комплекс "Миджур”, чието изграждане предстои, но НПО-та обжалвали във ВАС.

"Идеята е била да има ски зона, съизмерима с тази в Банско", коментира пред медиите шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров.

Разследват кмета на Чупрене, уреждал с общински земи родниниТерените били в територията на бъдещия ски комплекс "Маджур"


Разследването за имотните далавери в Чупрене започнало още миналата година, след сигнал на жителка на общината. 
Сигналът й обаче бил съвсем различен – жената се оплакала, че кмета е продал имота й по незаконен начин. Впоследствие, при започналата проверка, е установена "схемата" с общинската земя.

Към момента с обвинения е единствено кметът Ваньо Костин.

"Той е казал на жена си да разпише документи, защото "като кмет нямал право да има търговско дружество", и че той ще си движи всичко, без да я занимава", обясни Кънев.

След това прехвърлил дружеството на баща си.

Кметът Ваньо Костин е трети мандат кмет и е избран като независим, подкрепен от няколко партии.