"Няма нарастване на заболеваемостта в Бургас, Търговище, Велико Търново от вчера, забелязва се едно плато, което ми е трудно да кажа, че ще има понижаване, твърде рано е, но няма нарастване, което е радостно. В момента имаме общо около 3 500 болни в заведенията и около 300 в интензивно, ако обаче продължим с високи темпове със заболели, ще имаме нужда от помощ. В Търговище например, болните чакат до последния момент, има много здравно неосигурени и ако се вдигнем с над 350 на 100 000 заразени, това ще ни отпрати към червената зона". Това каза доц. Ангел Кунчев по Хоризонт.

"Когато говорим за пандемия, ние сме в пълна готовност, знаем какво да правим, но никоя страна в света не е напълно готова, особено при нов вирус. Тя си е извънредна ситуция. Няма изненада, това е четвърта вълна, знаем какви са основните рискове и проблеми и готовността на лечебните заведения е значително по-голяма, но това няма да направи сблъсъка по-лесен с нея. И пак искам да кажа, че ние нямаме проблем нито със сгради, нито с легла, до голяма степен и с техника, а основният ни проблем е липсата на лекари и технически лица. Това е проблемът и това ще продължа да е проблем", допълни още Кунчев.

Според него, "ламбда" вариант на коронавируса все още няма в България.

"Не е засичан, но и аз не мисля, че имаме достатъчно надеждни данни какво би предизвикал и какво крие "ламбда" вируса. Поинтересното е, че скептицизмът на обществото е необясним. Мен това е плаши, защото нито фактите, нито наукака върши работа. Ето в петък станах свидетел на разговор в магазин в София, в който чух млади жени, които си коментираха как имунизираните светвали на скенера. Това ме изуми. Все пак от 22 до 28 август, миналата седмица имаме 231 починали, от тях 221 или 97% са неваксинирани, 3% са ваксинирани. Какво друго да кажем на обществото? Имаме две мощни оръжия - да си мием ръцете и да се ваксинираме. Знам, че хората се умориха и не искат да спазват дори елементарните указания да носят маски и да не се събират на едно място, масово не се прави", обясни още Ангел Кунчев и допълни, че е в контакт с министър Кацаров за затваряне на определени области.

"Новите мерки за областите, които светеха в червено дават резултат - във Велико Търново от 12 области, 10 спряха всякакви събирания, планирани преди това, отменени бяха", добави Кунчев и подчерта, че ако икономическите компенсации, влизат в действие, само кагото мерките са национални.

"Няма спор, че децата трябва да са в присъствено обучение, но в страните, в които това се случва, 100% персонала е ваксиниран, това е много ключово. Но у нас хем не искаме да се ваксинираме, хем не искаме да се тестваме, хем не искаме да сме болни, това е положението", каза още Кунчев.

Той обясни и, че днес получил по вайбър дълго съобщение от адвокат на политическа партия, която не е представена в парламента против ваксинациите.

"Вместо обществото да се обедини, ние се делим, това не е редно", каза още Ангел Кунчев.