Няма да има преки загуби за българските производители след Брекзит. Това заяви пред медии министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, след като преряза лентата на три изложения в Пловдив. В случай, че споразумение не бъде постигнато, търговията с плодове, зеленчуци и живи животни ще преминава по правилата на тази с трети страни. Това означава повече сертификати и по-обемна документация, подобно на търговските ни отношения с Турция или арабските държави.

Не се очаква излизането на Великобритания от ЕС да доведе до други проблеми в земеделския сектор, допълни министърът. Проблемите са свързани най-вече с българските граждани, които живеят там.

По-рано днес министър Порожанов и областният управител Здравко Димитров прерязаха лентата на изложенията "Агра", "Фудтех" и "Винария". Форумът посреща 625 участници, една трета от които са чужденци. Представители на фирмите посетители проявиха особен интерес към щандовете на "Агра", наредени в две палати. Десетки машини демонстрират работния процес, а в откритите пространства между палатите е разположена селскостопанска техника.

Изложението акцентира не само върху съвременните технологии и растениевъдството, но и върху животновъдството. Елитни породи агнета, зайци, кокошки и телета могат да видят и докоснат посетителите на панаира. Докато някои животинки странят от обективите, други проявяват особено любопитство към многобройните посетители.

Разнообразие от вкусове и цветове могат да открият посетителите на щандовете на "Винария 2019" и "Фудтех". Розова медовина, зелени вина и вкусни деликатеси радват посетителите.

"Тези три изложения са може би един от най-престижните в Централна и Източна Европа. Секторите са обречени на успех и за в бъдеще", сподели по време на откриването министърът. Той увери заетите с този вид бизнес, че могат да бъдат спокойни, тъй като европейската и българската политики ще бъдат насочени към тяхното подпомагане и през следващия програмен период.

Ето как видя откриването фоторепортерът ни Румен Куртев: