Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков вчера уволни двама от заместниците си - Венцислав Катинов и Емил Ганчев. Катинов и Ганчев бяха заместници на Пламен Узунов в МВР в първия служебен кабинет на Румен Радев през 2016 година. Двамата бяха назначени и в служебния кабинет, формиран тази година.  

  

Очевидно Рашков, който остана вътрешен министър от квотата на Продължаваме промяната, е решил да подмени ръководния екип на министерството, който беше съставен до голяма степен под давлението на президентския съветник Пламен Узунов. Според източници от вътрешното министерство, кадруването от страна пловдивското лоби, не е по вкуса на Рашков. 

Под въпрос е и поста на главния секретар Петър Тодоров, който също е пловдивски кадър. Единият партньор от управляващата коалиция - Демократична България в лицето на лидера Атанас Атанасов вече изразиха резервите си относно това назначение. След скандала с назначенето на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, премиерът Кирил Петков бе категоричен,  че в министерствата няма да се назначават кадри, свързани с бившата Държавна сигурност, а ако има такива вече назначени, те ще бъдат отстранени.

Междувременно, в рамките на служебния кабинет бяха подменени голяма част от началниците на дирекции, като мнозина смятат, че позициите се поемат от служители, свързани с Узунов. 

Днес по предложение на Рашков за зам.министър е назначен Стоян Темелакиев, бивш заместник-директор на ГДБОП, а от юли 2020 г до момента заместник главен секретар на Министерството на вътрешните работи.

Междувременно в МВР без много шум започна и освобождаването на служители, навършили пенсионна възраст. По данни на министъра на финансите Асен Василев те са близо 7 000 , като голяма част от тях са на ръководни позиции. 

След като финтира процедурите в МВР, Никола Симов с амбиция да оглави ключово звено в БОПЦентърът осигурява координация и взаимодействие между държавни структури при прилагането на мерки за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари

 

Окопна война в навечерието на изборите: масонски завери, тайни ритуали, чекмеджета с пачкиСигналите са изпратени до прокуратурата и ДАНС, но дали ще станат причина за разследване едва ли ще разберем преди вота