Към момента няма никакви указания за преминаване към дистанционно обучение, обяви в интервю в предаването "Нещо повече" председателят на Сдружението на директорите в средното образование и директор на 51 СУ "Елисавета Багряна" в София - Асен Александров. Повод БНР да го потърсим за коментар е телевизионно интервю със заместник-министърът на здравеопазването Георги Йорданов, в което той не изключи възможността учениците отново да преминат към обучение от вкъщи заради хода на пандемията. 

В писмо до премиера Кирил Петков и до здравния министър Асена Сербезова от Националната мрежа за децата поискаха властта да отправи ясно послание, че правата на децата ще бъдат защитени и че присъственото им обучение няма да бъде прекъсвано.

Министър Сербезова посочи, че преди да се премине към дистанционно обучение, могат да бъдат приложени други мерки като например прекратяване на  извънкласните дейности, обучение по график или по-често тестване на учениците. 

За по-често тестване на учениците - два пъти, вместо един път седмично, се обяви и Асен Александров. Според него тестването занапред може да се прави както от учителите в училище, така и от родителите в домашни условия. 

Седем ученици от 51-во училище са дали положителни тестове за Covid-19 през почивните дни, същите ученици обаче са били с отрицателни проби по време на първото за тази година училищно тестване във вторник, 4 януари, коментира директорът на училището и добави, че това вероятно показва, че тестването само в началото на седмицата не е достатъчно.

Паралелките, в които учат учениците, дали положителни проби за Covid през почивните дни, вече са карантинирани.