"Проверяващите, които идват на инспекция, не са ваксинирани. Това, което дадохме като предложение вчера на държавата, е те, като най-голям работодател, да стартират ваксинацията в държавния сектор". Това заяви в сутрешния блок на bTV председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

 „Приемат ли се, каквито и да било рестрикции за влизане на закрито в търговски обекти, то няма как да важат само за ресторантьорския и хотелския бранш. Поставили сме седем точки и условия за вход и най-вече да не сме единственият затворен бранш. Ако ще работим само за ваксинирани, каквото беше предложението на Министерството на здравеопазването, или ще затворим, то е едно и също“, добави той.

"Как бизнесът да помогне на държавата и да стимулира повече хора да се ваксинират, като ние една година слушаме как няма вирус и се дава гласност на различни хора. В момента сме в патова ситуация, защото ние можем да си изберем да бъдем затворени, да работим с ограничения, които ще ни затворят поради ниска ваксинация или да работим с едни други ограничения, които също ще доведат до фалит. Защото имаш 100% разходи, а всъщност това, което разбрах от Министерството на туризма, пари има, но не стигат", обясни Алибегов.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова пък заяви, че от бранша искат равнопоставеност на секторите в българската икономика по отношение на мерките.

„За да работи туристическият сектор на пълен капацитет, както и всички останали, предлагаме ползвателите и клиентите, използвайки услуги на публични места, да могат да използват целия спектър от налични удостоверение за здравен статус - PCR тест, бърз антигенен тест и тест за антитела”, коментира още тя.

„Целият инструментариум от рестрикции е нанесен само върху туристическия сектор. В същото време всички, които предоставят услуги на клиенти – хранителни магазини, строителни материали, банки, телекоми, работят нормално. Искаме тази неравнопоставеност да бъде отменена. Това е двоен стандарт”, посочи Поли Карастоянова.

„Не е правилно, не е коректно и е дискриминационно само туристическият сектор да бъде в полето на рестрикциите”, категорична бе тя.