Кметицата на голямата община Айдън в Югозападна Турция Йозлем Черчиоглу се обърна с призив към депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието да предприемат мерки и да се борят активно, за да не бъде избрана България за новия завод на Фолксваген. Черчиоглу е кмет от главната опозиционна Републиканска народна партия. Тя настоява на всяка цена заводът да бъде изграден на територията на общината, управлявана от нея. Окончателният резултат още не е известен и е рано да се ядосваме. Трябва да се борим докрай и ще се преборим Германия да предпочете нас, казва кметицата пред агенция IHA, цитирана от offnews.bg.

Тя отбелязва и изявленията на българския премиер Бойко Борисов и на президента Росен Плевнелиев, според които София ще предостави много по-добра оферта. Ние защо да мълчим? Нашата община е в състояние да предостави далеч по-добри условия. Имаме чудесна инфраструктура за изграждането на новия завод и близо 4 000 готови работници, твърди Черчиоглу. Към призива на главната кметица се присъедини и кметът на община Герменджик от провинция Айдън Фуат Йондеш. Според него общината му е „географски, стратегически и логистично най-подходяща за завода на Фолксваген, и в никакъв случай Турция не следва да изгуби проекта, за да отиде той в България.

Готови сме да мобилизираме всички наши усилия и съоръжения за придобиването на този толкова голям проект, важен от икономическа гледна точка. Районът ние има всички условия за изграждането на завода и е най-големият и подходящ кандидат, твърди той. Йондеш посочва, че общината е готова да дари земята в промишлената зона, създадена специално за подобна инвестиция. Той подчертава важността на логистиката и стратегическото разположение на района си. Най-важното условие за изграждането на завода е мястото, на което се намираме, което е на ключов маршрут за транспортиране. Ние сме разположени на кръстопътя на всички пътища – тук минават всички железници, до нас са две летища и морето. Това ни дава огромно предимство по отношение на логистиката, коментира той. Освен това, общината му е взела решение за изграждането на нова жп линия към специалната индустриална зона, която да улесни компанията да доставя части и продукти от и до пристанищата.

Преди дни шефът на президентската дирекция за инвестициите Арда Ермут посочи предимствата на Турция пред България в състезанието за спечелването на завода. В интервю пред германския FAZ той заяви, че за страната му изграждането на новия завод не е само инвестиция, а носи и огромен символичен заряд. Фолксваген е най-предпочитаната в Турция автомобилна марка, годишно там се закупуват около 67 000 коли, посочи той. Вероятно през ноември т.г. автомобилната компания ще вземе окончателното си решение за избора на мястото за проекта.