Главният архитект на Столична община издаде разрешение за строеж на многофункционална сграда с офиси и хотелска част на бул. "Цариградско шосе" в София. Проектът ще се реализира близо до "детелината" за летище София и жк "Младост", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Инвеститорът "Булстар София" планира да изгради сграда със смесено предназначение с близо 12 300 кв. м надземна разгъната застроена площ. Заедно с подземните нива площта на бъдещия обект ще стигне 20 000 кв. м. За разрешението за строеж е платена такса от 160 000 лв.

Собствениците на компанията развиват хотелиерски бизнес в България под бранда Das Hotels & Resorts. В портфолиото влизат бургаският "Гранд хотел и СПА Приморец", както и 4 хотела в Слънчев бпяг: "Флора парк", "Родопи", "Цвете" и "Цвете 2". Общият брой на стаите в тях е 640.

Новият бизнес хотел в София ще има 116 стаи, разположени на 7 етажа. Към това ще се прибавят конферентна зала с капацитет 220 места, спа и фитнес център, ресторант, кафене и rooftop бар. В същата сграда ще има и 4 етажа с офис помещения.

В момента има няколко хотела в района на бул. "Цариградско шосе". Сред тях са "Метрополитън", "Новотел София", "Експо", "АТМ Център" и "Монтесито". Всички те използват плюсовете на локацията, в това число близостта до летище София, както и до изложбения комплекс "Интер Експо Център".

Хотелска част ще има и в многофункционалната сграда, която вече се изгражда на мястото на бившия автосервиз "Изток" на бул. "Цариградско шосе".

В края на миналата година разрешение за строеж получи и многофункционална сграда с жилища, хотел и търговски обекти в непосредствена близост до "София Тех Парк".

В последните години строителните предприемачи погледнаха по-смело към инвестициите в нови хотели в София. Основната причина е нарастващият брой туристи в резултат на развитието на нискотарифните авиокомпании, както и стабилния ръст на местната икономика, което привлича чуждестранни компании.

Към това може да прибавим и единични фактори като Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, което доведе до безпрецедентно високи нива на заетост в повечето столични хотели. Това се отрази на средните цени за нощувки в София, както и на резултатите на туристическите обекти.