Близо 25% спад на руските туристи се отчитат при ранните записвания. За периода май-октомври през 2018 г. руските летовници са били 440 000.

Очакванията за тази година са те да са около 320 000, по данни на Института за анализи и оценки в туризма.

Причина за намалелия интерес е силната конкуренция в региона от Турция и Гърция както на руския, така и на европейските пазари.

В Турция съществуват програми, с които се финансират чартърните полети с 6000 евро, а това привлича туристите.

"Гърция успя да прецени точно кога ще са силните и слабите позиции на Турция и успя да се възползва от това", коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По неговите думи завръщането на Египет и Тунис като дестинации също е повлияло на централноевропейския пазар.

Туристите от Испания и Италия пък се ориентирали към Източното Средиземноморие, което краде и нашите летовници.

Според Драганов обаче стига да се вземат адекватни мерки, то посещенията от Русия може да нараснат до 390 000, тоест спадът да се ограничи до 10-12%.

"Представянето ни както на руския, така и на германския пазар далеч не е добро", коментира той пред "Монитор".

Руските туристи си отиват от родното Черноморие. Браншът – пред криза?Институтът за анализ и оценка на туризма прогнозира сериозни спадове

За сметка на това реакцията на англичаните е положителна. Brexit ще повлияе добре на българския туризъм и се очаква: "Колкото по-бедна е Англия, толкова повече ще се търси България като евтина дестинация за лятна почивка", смята Драганов.

По негови изчисления общият спад е с 5% при ранните записвания за лятото в сравнение с миналата година. Очакванията за 2020 г. са стагнацията на българския туризъм да продължи.

"В момента се води много силна конкурентна война между съседите ни, а България спи и рекламата ни е слаба", коментира още Драганов.