Бившият Нармаг на Главната в Пловдив отново се продава, показва справка в регистъра на публичните продажби в камарата на Частните съдебни изпълнители. Емблематичната сграда в самия център на Пловдив е пусната за втора поредна публична продан, като настоящата начална цена е с близо 2,5 млн. лева по-ниска от тази, на която се предлагаше през юли.

Наддаванията за апетитния имот, в който се помещава магазинът от световната верига „H&M”, ще започнат от 21 760 134 лв. (11 125 780 евро). За сравнение преди 2 месеца сградата се продаваше с начална тръжна цена от 24 177 927лв. или 12 361 977 евро. Настоящият търг стартира днес, като оферти ще се приемат до 17 октомври тази година. Евентуалният нов собственик ще бъде обявен в първия ден след края на търга – 18 октомври.

Огромният имот с обща площ от 4 513.90 кв.м попада в ръцете на ЧСИ Мариана Кирова, заради дългове на фирмата собственик „СС ПРОПЪРТИ” ООД към австрийската банка ФОЛКСБАНК ЩАЙЕРМАКС АД. Дружеството е с внесен начален капитал от близо 5,4 млн. лева и се управлява от двама собственици – Карл Полцхолер, който е собственик на 60% от капитала и Рудолф Лайтнер, който притежава 40%. Фирмата СС ПРОПЪРТИ ООД е основана на 23 Юли 2008 година, като седалището на компанията се намира в гр. Пловдив. Оборотът на фирмата за 2021 година е в размер на 544,000 лв. което е с 11% по-малко от предходната 2020 година (610,000 лв.), а средният годишен ръст е -3%.

ЧСИ продава емблематична сграда на пъпа на Пловдив за 24 млн. леваИмотът, в който се помещава „H&M” е със статут на архитектурно-строителен паметник на културата

Имотът е разположена на шест етажа с разгъната застроена площ от 4513.90 кв.м. и се състои от сутерен, множество търговски обекти и магазини, офиси, изложбена зала, кафене, сервизни помещения, тераси, стълбища и др. Върху него са наложени възбрани по граждански дела в Грац, Австрия за над 9 млн. лева.

Сградата притежава статут на архитектурно-строителен паметник на културата. В приземните нива е експонирана безценна археология - там е източният сектор на Античния стадион на Филипопол. Припомняме, че в края на февруари 2021 г. бе подписан договор между Община Пловдив и „СС Пропърти“ ООД, с който археологическите находки на територията на груповия паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на търговския център бяха отворени за пловдивчани и гости на града. Обектът бе оборудван с фискално устройство и персонал, който да посреща туристите. Той е част от активите на Общинския институт "Старинен Пловдив". Включен е в комбинираните маршрути, които се предлагат на посетителите.

Някогашният Нармаг е наследник на Търговския дом на Ково и Сиди. Обединява две здания, строени през 1926 г. и 1930 г. по проект на арх. Христо Пеев. Оформени са в единен комплекс. Сградата е пететажна с мецанин откъм централната улица “Княз Александър I” и триетажна откъм ул. “Отец Паисий”. Тя е архитектурен паметник културата. 

По време на реставрацията и ремонта на сградата в основите бе открит богат археологически материал - голям брой мраморни седалки, някои от които украсени с релефно изображение на лъвски лапи, 100% от мраморния ортостат в този сегмент на стадиона, базисен ред, носеща конструкция на седалките - тухлена и каменна, стълбище със запазени in situ пет стъпала, резервоар за вода и три улични водопровода, принадлежащи наводоразпределителната система на ранновизантийския Филипопол. На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали свои запазени места. Разкритите акведукти, както и още съхранени артефакти, са привлекателни за любителите на историята и мястото е една от атракциите в града.