Компанията от Саудитска Арабия „Аркад” ще строи газопровода през България на „Турски поток”.

След регулаторни и съдебни битки, забавили с няколко месеца началото на строежа, в крайна сметка „Булгартрансгаз“ подписа договор с компанията. Това стана в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова, министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров и посланика на Кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах.

„Стойността на договора е 1.102 млрд. евро, срокът, за който трябва да бъде реализиран, е 615 календарни дни от датата на сключването, като в първите 250 дни трябва да бъде изградена линейна инфраструктура с дължина 308 км“, заяви шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

„Аркад“ беше първият избор на „Булгартансгаз“ за строител на разширението. При подаването на офертите компанията поиска с над 1 милиард лева по-ниска цена от конкурента си -  „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ). В последствие обаче, точно преди да бъде подписан договорът, държавната компания реши да избере втория в класирането заради проблеми с документацията. Тогава саудитският консорциум обжалва това решение пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която се произнесе в негова полза.

А ГРРБ обжалва решението на регулатора пред Върховният административен съд (ВАС). В понеделник обаче тричленният състав се произнесе в полза на „Аркад“.

„Проведоха се много срещи, включително и с руските партньори, с колегите от Саудитска Арабия. Това е така нареченият „Балкански поток“, коментира Бойко Борисов. „Една прозрачна процедура. Държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и почваме изпълнение“, подчерта той. И  добави, че по-голямата част от тръбите вече са в България.

„При една много прозрачна и честна процедура държавната компания на Саудитска Арабия се класира първа и от утре започваме изпълнение. Това е огромна инвестиция. За половин милиард в момента изграждаме интерконектора с Гърция. Докато другите говореха, ние през октомври ще пуснем нашите компресорни станции. Докато някои обясняваха и питаха какви са ни отношенията със съседите, Русия, Саудитска Арабия, днес беше подписан договорът за изпълнение. Финансирането е осигурено. Понеже всеки ден съм обещал депа, заводи, пречиствателни станции, училища. Личните ни отношения с престолонаследника и Кралство Саудитска Арабия направиха проекта възможен“, добави още Борисов.