Бизнесът в Пловдив се разраства, но освен в мащаб, той категорично заявява своята диверсификация в спектъра на всевъзможни сфери на дейност. При създаване на фирма рядко предприемачите ограничават полетата, в които могат да развиват търговска дейност. "Всички дейности незабранени от закона" е врата водеща до неограничени възможности, които пловдивските предприемачи напоследък оползотворяват особено активно.

Апропо, в преобладаващите случаи те просто създават портфолио от дружества - скачени съдове. Едното държи капиталите на следващото и т.н., но без оглед юридическата форма, крайният резултат е все един и същ - икономически гиганти в една област стъпват на друга бизнес земя, инвестират в нови начинания, търсят нови хоризонти, вливат нова енергия и финансови потоци в корпоративната си мрежа.

Далновидният ход осигурява сигурност в един не особено стабилен икономически климат, тъй като дори заниманието "златна мина" да бъде застигнато от злочеста съдба, понякога това, което е развивано на втори план може да оцелее и да пребъде базиса, който е инжектирал в него инвестицията. 

Парите не бива да се държат на едно място, нали? Е, всеки уважаващ себе си предприемач е напълно наясно с това и от години пловдивските бизнезмени, разпознаваеми като строителни босове, голиати в промишлеността, в производството на едни или други стоки, колоси в сферата на бизнеса с услуги, хотелиери и ресторантьори - канализират финансовите си успехи в нещо... на втори план. 

Новата рубрика на TrafficNews.bg "Втори план" ще разкаже именно за тези известни предприемачи, които са се развили успешно в една област и днес гордо стъпват на нов пазар, инвестират парите си в нова сфера. До преди години обичайна практика беше свободните ресурси да се вливат във футболни тимове, а какви са новите тенденции? Отговор на този въпрос ще даде поредицата, която стартира с... 

Фирмата, която се грижи за добрия ни сън, а сега ще построи и новите ни спални. Дали всяко новоизградено жилище ще върви с поне два матрака "Тед"? Семейното акционерно дружество на Тодор Тодоров и двамата му сина Елин Тодоров и Димитър Тодоров притежава още няколко фирми, от които най-известна е именно "Тед" - пловдивски производител на матраци, легла и пособия за сън.

Малко известен факт обаче е, че корпорацията е на път да стъпи с апломб и в бизнеса с имоти. "Доверие" ЕООД е фирмата възложител, която в момента реализира един от новите монолитни жилищни комплекси от затворен тип в Пловдив - "Каре Билдинг".

Амбициозния проект, стартирал преди малко повече от половин година, вече се извисява на бетонен градеж на ул. "Пещерско шосе" 76, район, който стана популярен сред строителните предприемачи.

Проектираната жилищна група обхваща четири жилищни сгради на 5 и 6 етажа, които ще запълнят терен в непосредствена близост до УМБАЛ "Св.Георги". Изяло затворения комплекс ще разполага с подземен паркинг за 146 автомобила, 32 гаража и магазинна площ за 7 обекта с лице към "Пещерско шосе".

Четирите блока ще бъдат свързани с нискоетажно застрояване, като по този начин се образува затворен вътрешен двор от 2000 кв.м., без достъп до него на превозни средства, предназначен за озеленяване детска площадка, зони за отдих и релаксация.

Монолитния комплекс е със застроена площ от 3 260.98 квадратни метра, РЗП от 19 012.93 м2, без разгърната площ на подземното ниво, която ще бъде от 7 012.26 м2. Апартаментите в него за 178, а от тях изкупени са вече над 60%. Фирмата изпълнител е "Арх Ситистрой", като по план строежът трябва да бъде завършен до края на месец януари 2019 година. Не е учудващо, че само за половин година огромната дупка, която зееше край „Пещерско шосе“ е заменена от сенките на издигащия се гигант.

Съдейки по вече осъществените сделки, бизнесът на втори план на "Тед" си е направо... удар в десетката. 

С какъв страничен бизнес се занимават други известни корпорации, очаквайте в поредицата ни.