Проект за нов квартал в покрайнините на София до село Волуяк представи кипърският инвеститор Теодорос Аристодему. Комплексът ще е върху обща площ от 140 хил. декара.  Инвестицията е за 500 млн. евро и ще бъде реализирана за 8 години.

Аристодему е основател, главен изпълнителен директор и председател на ARISTO DEVELOPERS Ltd Group of Companies - един от най-големите строителни предприемачи на територията на Кипър, както и най-големият частен собственик на имоти на острова. Компанията има  офиси и в  Гърция, Великобритания, Русия, Китай, Дубай и Виетнам.

Планът за новия квартал, за който той търси инвеститори, звучи като от филм на бъдещето. 2/3 от жилищните сгради ще са къщи, а останалите - малки блокчета. Ще има централа за термоелектрическа енергия. Промишлените отпадъци няма да бъдат изхвърляни, а ще бъдат рециклирани или оползотворени. Битовите също ще бъдат събирани отделно, за да могат да бъдат използвани в централи за био газ за преработване в електричество.

Инфраструктурата ще бъде проектирана така, че да насърчи хората да използват алтернативни методи за пътуване. Ще има велосипедни алеи, достатъчно паркоместа, както и електрически автомобили с достъп до обществени зареждащи станции в района. Паркове и зелени площи ще бъдат в близост до всяко домакинство.

Детски градини, болници, търговски,  културен и спортен център,  офис пространства допълват картината.  

Един от основните акценти ще е модерното начално и средно училище, което ще обучава на български и английски. Очаква се то да бъде снабдено със съответните международни акредитации.

Училището е инициатива лично на Теодорос Аристодему, който е собственик на едно от най-добрите частни школа в Кипър с повече от 30-годишна история.

В проекта  досега са вложени 55 милиона евро, като това е една от най-големите инвестиции на Кипър в България. Вече са закупени 1 388 896 кв. м. земя в границите на  София с излаз на Околовръстен път и Ломско шосе.

"B пepиoдa oт 2007 гoдинa дoceгa aз инвecтиpax 55 милиoнa eвpo в зeмя, визиpaйĸи paзвитиeтo нa мoдepeн тип пpeдгpaдиe, ĸoeтo дa бъдe oт виcoĸ cтpoитeлeн и eĸoлoгичeн cтaндapт, пpивличaйĸи мeждyнapoднaтa и бългapcĸa oбщнocт", казва бизнесменът.

Главният предприемач на проекта е фирма „Кадмос“, която предоставя земята и инвестицията за проектирането и построяването на инфраструктурата. Според Аристодему, няколко компании са изявили интерес за участие в проекта.

В родината си Аристодему оcвeн ocнoвaтeл нa гpyпaтa АRІЅТО DЕVЕLОРЕRЅ, e бил пpeдceдaтeл нa Ваnk оf Сурruѕ и члeн нa Cъвeтa нa диpeĸтopитe в Сурruѕ Теlесоm Аuthоrіtу, ĸaĸтo и нa Сурruѕ Аіrwауѕ.

Πpeз 2015 гoдинa cpeщy Apиcтoдeмy, cъпpyгaтa мy и oщe двaмa дyши, ca пoвдигнaти oбвинeния зa измaми c нeдвижими имoти. Cъдeбният cпop e пpoдължил пoнe дo мapт 2019, зa ĸoгaтo e билo нacpoчeнo пocлeднoтo зaceдaниe пo cлyчaя, пише money.bg.