Без удостоверения, без категоризация и без Акт 16 на част от сградния фонд работи хотел в центъра на Пловдив, показа проверка на TrafficNews

Комплекс "Клепсидра", разположено почти на върха на Сахат тепе, се оказа без каквито и да е документи. В България всяко място за настаняване, както и местата за хранене и развлечение подлежат на категоризация по Закона за туризма като "туристическите обекти". В повечето случаи тази регистрация и категоризация се извършва към кметовете на общини или към Министерството на туризма. Оказва се, че нито хотелът, нито заведението към него са вписани в Национален туристически регистър, воден към МТ. Нямат нито т.н. времненни удостоверения, нито неактивни удостоверения за категоризация.

Междувременно комплексът на бизнесмена Петър Георгиев през фирмата "Пи хотели" обаче си работи вече повече от 1 година. Видно е, че и към настоящия момент можете да си направите свободно резервация в един от най-големите сайтове за целта. Там пък вече има над 600 оставени отзива от хора, посетили мястото за настаняване, макар и то да не е категоризирано като такова. 

"Хотелиерство или ресторантьорство се извършва само в категоризирани туристически обекти или с издадено временно удостоверение за открита процедура по категоризиране.", чл. 4 от НАРЕДБА ЗА КАТЕГОРИЗИРАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ПОДСЛОН, МЕСТАТА ЗА НАСТАНЯВАНЕ И ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ.

Незаконната дейност не убягва от погледа на Комисията за защита на потребителите, от където през февруари тази година издават заповед за затваряне на обекта - както в хотелската, така и в ресторантската му част. По закон КЗК прилагат принудителна административна мярка "временно затваряне на туристически обект" на обекти, които предоставят туристически услуги в некатегоризиран или нерегистриран туристически обект и в обект със спряна категория. Същата мярка подлежи на предварително изпълнение. 

Заповедта в частта и за предварително изпълнение, т.е. затваряне на обекта, преди началото на самото производство по същество, е оспорена от фирмата на Георгиев пред Административен съд Пловдив, които излизат с решение, че няма да бъде спряна. Решението за затварянето на заведението се обжалва и пред ВАС, откъдето са категорични, че заповедта е законосъобразна и определението е окончателно. Междувременно обаче Георгиев продължава съдебна битка и делото е насрочено за 21 септември. 

Припомняме, че част от хотела остана без Акт-16, след 17 години строеж. През април 2021 Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) отказа да даде разрешение за въвеждане в експлоатация и за ползване на хотел Clepsydra, в частност за един от блоковете и - В. 

Отказаха Акт 16 на част от грамадния хотел в центъра на Пловдив, който се строи над 17 годиниМножество несъответствия, промяна в обемите на сградата, тераси, басейни и асансьори, засече проверка