Буквално след часове любимото място за забавления на пловдивчани -  „Plovdiv Event Center” , отваря врати за новия сезон с две звездни събития. На 29 септември от 21 часа е шоуто „Звездите отзад” на Иван Динев-Устата, който ще разсмее публиката съз забавни и невероятни случки със  Софи Маринова, Азис, Криско, СкандаУ, Ицо Хазарта, Евгени Минчев и много други „световни звезди на местна почва“. На 30 септември Криско се завръща със "Стария Криско" - топ формат, в който ще чуете само песни, набрали популярност в периода от 2007 до 2017 година на един от най-обичаните изпълнители у нас. Началото е от 22 ч.

Новия сезон Plovdiv Event Center посреща и с признание -  две награди във второто издание на мащабното събитие "Най-добър хотел и ресторант в България“. Plovdiv Event Center пребори конкуренцията от цяла България и бе избран за "Best Event Center of Bulgaria". Другото отличие бе за най-добър мениджмънт за управителя на комплекса Радослав Чилингиров.

С Радослав си говорим за признанието, новия сезон, мечтите, трудностите и радостта, когато нещата се случват.

- Радо, започвате новия сезон с две престижни отличия. Какво означава за екипа ви в Plovdiv Event Center?

- Тази награда е признание за екипа ни. Не я очаквахме и не сме се борили за нея. Разбира се, направи ни много щастливи, защото това е оценка на работата ни. Стремежът ни винаги е бил да предлагаме на публиката си много и разнообразни събития за всякакви възрасти. Хората да се забавляват . Затова и календарът на Plovdiv Event Center e много динамичен – от театър, до стендъп шоу, концерти.   И това може да се случи в рамките на седмица.  Най-хубавото е, че самата организация, която прави конкурса, е следяла работата ни и от нея идва и номинацията.

- Зад тези успехи стои много работа и вероятно трудни моменти. Колко време ви отне да разработите печеливша стратегия за Plovdiv Event Center като пространство за събития?

- Отне ни две непълни години, по-скоро – два сезона, защото ние лятото не работим. Тогава е време събитията да се случват на открито.   Имахме ясна стратегия какви събития трябва да се случват и постепенно успяхме да си извоюваме авторитет като пространство, в което можеш да се насладиш на различни изкуства, но това да се случва някак по-уютно, по-интимно, а не като в концертна зала или театър. Няма да крия – беше предизвикателство, защото първо Plovdiv Event Center не е в центъра на града. После – публиката е свикнала събития като тези, които представяме, да се случват на летни сцени или в театрални зали. Оказа се обаче, че и по-неформалната обстановка е изключително подходяща, а за много от верните ни фенове – и предпочитана. Можеш да си вземеш чаша вино, да слушаш концерта, докато на масите горят свещи. Наистина атмосферата е по-различна и предразполага. Признавам си, и аз не бях кой знае колко уверен, още повече, че става дума за много голямо помещение, което може да събере 700-800 човека.

- Как успяхте да убедите едни от най-големите съвременни артисти да ви се доверят?

- О, беше много трудно. Първото гостуване на „Поетите” ми костваше разговори една година, за да ги убедя, че мястото е подходящо и всичко ще е както трябва.  И Любо Киров беше скептично настроен. В началото тръгнахме с доста семпла програма и то не защото не мечтаехме за много и мащабни проекти, но трябваше време, за да убедим изпълнителите, че сме сериозни. Сега те се свързват с нас и искат да работим заедно.  Нещо повече – имаме възможността да избираме събития, за да отговарят на авторитета и имиджа на Plovdiv Event Center.  Можем да си позволим и да предлагаме по-новаторски събития.

- Кой е най-големият комплимент, който артисти са ви правили?

- До момента, когато отвори врати Центърът, артистите – особено музикантите, идваха в Пловдив за концерти на Античния театър, Летния театър, лятното кино „Орфей” или на клубни участия. Спомням си след концерта си при нас Любо Киров слезе от сцената много щастлив и сподели, че всъщност е споделил с публиката концертната си програма като за Античния театър.

Много изпълнители се притесняваха, че градът е много поп фолк ориентиран и такова голямо пространство няма да има достатъчно публика. Е, ние го опровергахме.

- Всички участници ви изпращат предварителните си изисквания. Кои са били най-странните?

- Не бих казал, че е имало странни изисквания. По-скоро впечатляващото е с какъв професионализъм си вършат работата. Ще ви дам пример с Васил Найденов – той идва с целия си екип музиканти, озвучители. Саундчекът му продължава няколко часа. На практика си прави концерта от до и то няколко пъти. Група „Сигнал” пристигнаха с цял бус техника. Всичко те си сглобиха и направиха, въпреки че ние имаме пълния капацитет да обгрижим събитието. Още много примери мога да дам. Не сме имали капризни артисти. Напротив, те идват и се забавляват от сърце с публиката.

- Вашето е луда работа. Единият ден е една сцена, на другия ден – друга…

- Наистина е така. Работата ни е луда, но и много интересна. Признавам, че има и огромни предизвикателства. Например гостуването на джазмена Васил Петров с Врачанската филхармония.  На сцената имаше над 30 музиканти. Трябваше да им подсигурим и служебни помещения. Имаше суматоха и малко хаос, но творчески, приятен.  Предизвикателство беше и първото гостуване на „Поетите”. Идват най-популярните актьори в България на едно място, заедно. Няколко дни преди това подреждахме сцената, за да бъде изпипано всичко. Очакваха ги нотните стойки, столовете и всичко се получи перфектно.  Динамично е – в петък сглобяваш 10-метрова сцена, после я разглобяваш, защото в събота гостува един артист и му е необходим един микрофон и един стол.

- Буквално след часове започва новият сезон. Какво да очакват пловдивчани?

- Програмата през този сезон ще бъде изключително разнообразна.  До края на годината имаме заложени 40 събития. Някои от тях се правят за първи път в зала в Пловдив. На 22 октомври ни предстои концерт на Postmodern Jukebox – за нас това е голямо събитие, защото тази изключително популярна група включи града ни в световното си турне.  В България те имат две дати – едната е в София в Зала 1 на Националния дворец на културата и другата е при нас. Още едно международно гостуване ни очаква през февруари 2024 г., когато ще чуем  най-добрите дуетни джаз класики в изпълнение на английската джаз сензация Рик Гард и българският му колега Васил Петров.  По традиция огромен интерес има към  „Поетите Live”. Билетите за спектакъла им на 2 октомври свършиха отдавна.  Има различни концерти – на Васил Найденов, Любо Киров, Папи Ханс. Ще има стенд ъп шоута, които се радват на голям интерес, като тези на Красимира Хаджииванова, Оля Малинова и Георги Кючуков и това на вентролога Димитър Иванов-Капитана.

- Как се свързаха организаторите на турнето на американската група с вас?

- С мен разговаря агенцията, която организира турнето им. Харесали са Plovdiv Event Center и са чули отзиви от други артисти. После нещата бяха лесни.  Очакваме голям интерес, а и в този период в залата ни ще се случват много сериозни събития. От 7 дни в шест от тях ще има ивенти – на 21 октомври ще Shame Party с музиката на Disney. То предизвиква страшен фурор. Миналият сезон дойдоха 900 човека и някои от тях въобще не успяха да влязат. Предните два дни имаме гости изпълнители на фламенко от Аржентина. Спектаклите им ще са с благотворителна кауза – за помагане на болни с рак на гърдата, а другата за насилието над жени.  

- Превърнахте гостуванията на „Поетите” в нещо като традиция.

- Така е, интересът е огромен и ние се радваме, че се превръщат в традиция. Дълги години работя като организатор на събития, но такова нещо като интереса към „Поетите Live” не съм виждал. Търсят се билети на черно, защото се изчерпват много бързо.  Това е много специфично събитие и се радвам, че толкова големи звезди на българската сцена ни се довериха. По време на изпълненията им се изисква пълна тишина, за да се наслади публиката на изпълненията им.

- Имате ли си постоянна публика?

- Да, определено. Вече си създадохме такава вярна публика. Тя следи събитията и идват цяла компания. Купуват билети за пет-шест събития напред.  Очакват да обявим имената на артистите за традиционните ни коледни или великденски концерти, които превърнахме в традиция.

- А мечтите за напред?

- Мечтаем да представяме нови и много интересни проекти, да мислим за музикални събития с международно участие, защото имаме огромен потенциал и като екип, и като техническо обезпечаване.