Сексскандалът с британския комик Ръсел Бранд може да се окаже много повече, отколкото край на бляскавата му кариера. Някои коментатори вече предричат, че това ще бъде най-голямата война на разбиранията за публичност на традиционните медии и на интернет пространството, където той се радва на изключителна популярност през последните години. Даже има съмнения, че Бранд се е готвил години наред за нея, съзнавайки, че движението MeToo рано или късно ще застигне и него.

48-годишният актьор и водещ никога не е крил, че е страдал от зависимост към алкохол, наркотици и секс в ранните години на кариерата си. Но също така твърди, че от две десетилетия е чист. Има съпруга, две дъщери и в момента семейството очаква трето бебе. Той категорично отрича твърденията на четири жени за изнасилване, сексуални посегателства и емоционално насилие между 2006 и 2013 г. Те проговориха за отношенията си с него в разследване на британските медии “Таймс” и “Канал 4”, но последваха жалби в английската полиция и от други дами.

Още преди да избухне скандалът, Ръсел Бранд съобщи на последователите си в мрежата, че винаги е правил секс по взаимно съгласие, но на този етап не може да каже повече за случващото се заради започналите разследвания. Продуцентски компании и организации, с които работи в момента, обаче замразиха проектите му. Би Би Си и “Канал 4” премахнаха от платформите си за стрийминг всички предавания с негово участие. “Ютюб” съобщи, че спира възможността комикът да получава приходи от реклама от популярните си изяви в тяхната мрежа, което означава, че той ще трябва да се лиши от приходи от милион паунда годишно.

Според някои коментатори цялото това бързо “заличаване” на комика може да се окаже нож с две остриета и да мобилизира още повече армията от компютърни войни. “Независимо дали мислите, че поддръжниците му са маниаци и теоретици на конспирацията или просто отворени и любопитни личности, които вярват в свободата на изразяване, те са легиони. Превъзхождат всяка телевизионна или вестникарска аудитория”, пише “Дейли мейл”. Вестникът отбелязва, че по време на пандемията Бранд е навлязъл във всички социални мрежи и се радва на 30 млн. последователи, които в момента се обединяват в негова подкрепа. Някои от техните съобщения в мрежата гласят: “Разказвач на истини”, “Не им позволявайте да ви спрат”, “Бъдете силни”.

Една от предполагаемите жертви твърди, че е била изнасилена, а друга обвинява комика във физическо и емоционално насилие. Тя е имала 3-месечна връзка с него, когато е на 16 г., и по думите ѝ той се възползвал от нейната младост и звездния си статут, за да ѝ въздейства какво да прави. Разкрива, че 31-годишният по това време Бранд я учел как да лъже родителите си Изпратил ѝ служебна си кола от Би Би Си, за да я вземе от училище и да правят секс.

Някои от предполагаемите жертви обясняват, че се почувствали готови да разкажат за случвалото се с тях преди години, не на последно място и заради новото амплоа на комика като уелнес инфлуенсър. Според тях хищническото му отношение към жените е било публично известно в средите на шоубизнеса, но това не му е попречило да изгради успешна кариера в Англия и САЩ и да се изявява като търсен коментатор по радица обществени въпроси.

Ръсел Бранд има трудно детство, което в мемоарите си сочи като причина за някои психически травми и моменти на разрушително поведение. Родителите му са разделени. Майка му се разболява от рак, а баща му го взема от време на време при него. Една от спорадичните им срещи обаче е доста запомняща се и през последните дни често се преразказва в английските медии. 16-годишният Ръсел е заведен на почивка във Филипините, където баща му наема 3 проститутки – две за себе си и една за сина си. По това време Бранд няма почти никакъв сексуален опит и случилото се в хотелската стая се запечатва завинаги в съзнанието му. По-късно ще признае, че този “плах и неудобен секс” го е накарал да се почувства така, сякаш обича жената, на която баща му платил, за да го превърне от момче в мъж. Също така, че проституцията и сексът са били част от неговия “нощен, тъмно оцветен живот в задната уличка”, докато се е борил с пристрастяването си към наркотиците. Като много деца с трудно семейство той е привлечен от магията на театъра и даже се записва в училище по изкуства, но е изключен заради дрогиране и чести отсъствия. Комедийният жанр много му допада и започва да се изявява като самостоятелен актьор. Прави моноспектакли, в които прави шокиращи признания за хероиновата си зависимост. С един от тях се представя на фестивал в Единбург през 2004 г., където талантът му е забелязан от критиката и английските медии. За Ръсел Бранд започва да се говори като за олицетворение на най-доброто и най-лошото на модерна Великобритания.

Големи британски медии го канят за водещ на свои популярни предавания. Започва да се снима и в кинопродукции на Холивуд. На снимачната площадка среща певицата Кейти Пери .

Целувката, която двамата трябва да изиграят пред камера, се превръща в любов от пръв поглед и след 3 месеца се женят на пищна церемония в Индия. Съвместният им живот обаче продължава по-малко от 2 г. През 2011 г., в навечерието на Коледа, Бранд изпраща есемес на попзвездата, че се разделят.

Емоционалните му откровения са едно от нещата, които до момента винаги са го спасявали и от най-големите скандали, в които се е забърквал, а те не са никак малко. Ден след бомбените атентати в САЩ на 11 септември той се появява, облечен като Осама бен Ладен в офиса на тв предаване. По-късно пък казва на гост, който трябва да интевюира, че е спал с внучката му. Чете порнографски материали в ефир. Освен това се твърди, че имал навик да води със себе си своя дилър на наркотици и даже го запознал с певицата Кайли Миноуг. Преди да скъса със скандалното си минало и да се ожени за настоящата си съпруга Лора, той е арестуван 12 пъти по различни обвинения. Винаги е успявал да се измъкне. Сега обаче нещата изглеждат доста по-сериозни. Съобщено бе, че сигналите срещу него ще се разследват от специален полицейски отдел, създаден след разкритията за сексуални злоупотреби и насилие над деца от водещия на Би Би Си Джими Савил, които се появиха чак след неговата смърт.