Туристическите власти в Берлин подеха странна рекламна кампания. Из столицата се радпространяват плакати, на които възрастна жена размахва среден пръст срещу тези, които отказват да носят маски.

"Вдигнат пръст за всички, които са без маста", гласи посланието. 

От платформата "Визит Берлин" коментираха пред ВВС, че кампанията има за цел да подчертае важността на това да се пазят живота и здравето на възрастните хора. Тя обаче провокира противоречиви реакции, а мнозина я определиха като обидна. 

Рекламата под надслов "Подчиняваме се на коронаправилата", инициирана от Сената и туристическата администрация, се появи първоначално в местен вестник във вторник. След това бързо обиколи социалните мрежи. 

"Повечето берлинци и гостите на града спазват правилата, но има и такива, които не го правят. Последните рискуват живота и здравето на възрастните граждани, както и на тези в рискови групи", заяви Кристиян Танцлер, говорител на "Визит Берлин". Той изтъкна, че е избран по-провокативен метод, за да бъде привлечено внимание. 

"Жителите на Берлин са известни с това, че са много директни. Но смятам, че британците биха оценили хумора в кампанията", смята Танцлер. 

Мнението му обаче не се споделя от мнозина. Сред тях е и Лоренц Маролдт, главен редактор на местна медия.

"Изглежда Сенатът смята, че да обиждаш хората е по-сполучлив метод от това да определиш ясни, стриктни и ефективни правила. С второто вече се изложиха", коментира журналистът.