Екскурзианти посрещнаха нощта на магистралата! Потърпевши сигнализираха, че на връщане от екскурзия в Гърция, автобусът, с който пътували, внезапно спрял, защото му свършило горивото. Пътниците прекарали близо 4 часа по тъмно на магистрала "Струма". Твърдят, че шофьорът източил гориво за себе си и затова не успели да стигнат до София.

308-те туристи тръгват от автогара „Сердика” за Гърция. По време на престоя им в Гърция всичко е било нормално.

„На връщане, много късно вечерта, около 22:30 ч. закъсахме на магистралата, след разклона за Дупница. Вътре имаше един шофьор и една екскурзоводка. Спряхме и започна едно суетене. Разбрахме, че е свършило горивото на автобуса”, разказа за „Здравей, България” една от пътничките в автобуса.

„Не се следваше някакъв план на поведение, когато има някакъв проблем. Кой е длъжен да каже на пътниците, че има проблем и да има план какво да направи. Изчезнаха и екскурзоводката, и шофьорът, и така около 15 минути”, разказа друга пътничка от автобуса.

Когато пътниците решават да потърсят помощ на телефон 112, им казват да сложат светлоотразителния триъгълник. Такъв обаче се оказва, че липсва. А пътниците се притеснили и от тъмнината вътре в автобуса, тъй като шофьорът не пуснал светлините, за да не се изхаби акумулаторът.

„Ние, като туроператорска фирма носим отговорност за нашите туристи. Същият автобус е бил планиран на следващия ден да пътува до Пампорово. И като пресметнахме горивото, в него е трябвало да има още 150 литра нафта. Управителят на транспортната фирма, чийто автобус е нает, не знаеше къде е нафтата и не можеше да посочи с пръст кой е виновен”, обясни за „Здравей, България” Добромир Илиев, управител на туристическата фирма „Глобал тур”.

Екипът на „Здравей, България” се свързал с транспортната фирма „Еделвайс 0707”, осигурила автобуса за екскурзията. Оттам отказали да застанат пред камера. Но предположили, че чужд човек на някоя от спирките е източил нафтата.

По информация на NOVA въпросната фирма „Еделвайс 0707” през 2016 г. е хваната за трафик на бежанци, а през 2017 г. Григор Григоров, който е неин управител, е осъден за трафик на бежанци.