Собственик на имот в Кършияка усвои без позволение терасата на апартамента си. Пловдивчанинът е заградил отвореното пространство на покрива на кооперацията, където по проект попада терасата му, и я е приобщил към едно от помещенията в жилището. Сложил е дограма и е измазал новоизградената външна страна. Освен това е изградил допълнителна покривна конструкция, за която с просто око се вижда, че е компрометирана.

Години по-късно обаче собственикът се сдобил със заповед за събарянето ѝ. Незаконната конструкция попаднала в полезрението на институции и контролни oргани след подаден сигнал от 2019г., разбра TrafficNews. Той бил адресиран до кмета на район „Северен“, като в него се посочва, че на четвъртия етаж в жилищна кооперация на ул. „Мария Кюри“ 12 има изградена допълнителна постройка. През март 2020г. към Регионална дирекция за национален строителен контрол пристигнал друг сигнал от друг гражданин по същия повод. Той била препратен към кметство „Северен“.

Започнали проверки от страна на администрацията на районното кметство. От собственика били изискани строителни книжа за направенистроително-монтажните дейности на терасата му. Такива така и не били предоставени в допустимия срок. Била извършена инспекция на място, при която е констатирано наличието на допълнителна конструкция, различна от фасадата. Не е направен обаче вътрешен оглед, поради отсъствието на собственика на апартамента на 4-ия етаж.

Прави впечатление, че в хода на делото един от гражданите, сигнализирали за незаконната постройка, е депозирал желанието са оттегли жалбата. Той е посочил, че същата е подадена противно на волята му и е посочил своите подробни съображения. „Отказвам се от жалбата, моля, никой да не ме търси“, се пише в тях.

Последвала обаче проверка на документацията, която констатирала, че към апартамента е „направено заграждане на тераса с обща площ 4,95 кв.м., представляваща отклонение от одобрените архитектурни проекти на жилищната сграда, изменение на фасадата на сградата, без строителни книжа и без съгласие на собствениците“.

Заради същото е съставен Констативен акт, че терасата представлява нарушение по Закона за устройство на територията и следва да се премахване. Той бил обжалван от собственика на имота. В хода на делото, съставът на съда счел, че строежът е правилно определен като “заграждане на тераса“. Според правораздавателния орган съществуваща тераса е или приобщена към спалня, или  обособена като самостоятелно помещение.

В този смисъл магистратите обявяват заповедта за събаряне на незаконната постройка, издадена от район „Северен“ за правилна и потвърждават, че следва да бъде изпълнена от собственика на имота. На него не са присъдени разноски по загубеното дело. Решението на Административния съд в Пловдив може да бъде обжалвано пред ВАС в рамките на две седмици, на дали стопанинът на усвоената тераса ще го направи - предстои да разберем. 

Проблемът с незаконното строителство в жилищни сгради и усвояване на тераси в Пловдив е тенденциозен. Навикът на собственици на апартаменти самосиндикално да предприемат реконструкции е труден за изкореняване. Само преди няколко месеца медията ни ви разказ за изключително фрапантен случай, в който собственик на имот направи допълнителна стая на покрива на жилищна кооперация. Повече по темата, вижте тук:

Абсурд: Брокер си застрои допълнителна стая на покрива на кооперация в ПловдивПетър Йорданов заяви, че ще отговаря пред конкретните институции