Съвместна акция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас, ИАРА и ОД на МВР се проведе днес на главния път Приморско-Бургас, пише Флагман.бг. 

В крачка бяха спипани трима мургави търговци, извършващи нерегламентирана търговия с риба. Действията на институциите бяха продиктувани от сигнал изпратен от жена, която закупила попчета от същите търговци, а след това детето й получило хранително натравяне. 



Ромите изобщо не се притесняваха и бяха на същото място, откъдето преди няколко дни жената с натровеното детенце, закупила развалената риба. Дори и появата на трите служби не стресна "продавачите", които се опитаха да обяснят на развален български, че имат всички необходими документи.

Единият от тях – Атанас бе на видима възраст около 30-35 г. Той се изявяваше като лидер на групата и уверено заяви, че "всичко им било изрядно". За да подкрепи думите си подаде куп смачкани листи, между които и документи с неясен произход.  Те обаче се оказаха за много стар период и разрешаващи единствено транспортирането на риба, а не нейната продажба.



„Е к‘во с‘я, по магазините не продават ли тъй? Имам си хладилник, всичко...“, оплака се Атанас, мислейки, че това е достатъчен довод да му се размине. Той се оказа и стар познайник на агентите от БАБХ. Само за миналата година имал написани 3 акта за същото нарушение, като всеки от тях е с минимална дължима стойност от 1000 лв. Дали са платени той не пожела да каже, но е почти сигурно, че не са.

Акцията завърши с конфискацията на рибата. Продукцията трябвало да бъде дълбоко замръзена, а ромите не могат да поддържат температура от -18 градуса, каквато е необходима. Стоката е изложена и на постоянния трафик, като това води до допълнително замръсяване, констатираха инспектори.

Припомняме, че миналата година при акции против същото нарушение, което застрашава здравето на хората, бяха спипани няколко нелегални търговци на риба. 

Тази година обаче изглежда циганите са се изхитрили и малко по малко започват да следват легалните процедури. Това е добра новина, тъй като означава, че завишеният контрол по Черноморието дава положителен резултат.