Организаторката на протеста в петък на старите автобусни фирми, които досега возеха перничани в  разбити автобуси Магдалена Милтенова – собственик на фирма ТК “Бус” прибирала от държавата огромни суми, за да вози хората в Перник, съобщава ZaPernik.com.

Фирмата на ТК “Бус” вози 10 от 36 линии в Перник. Това е по-малко от една трета от транспортните линии, но за което получава от държавата субсидии и компенсации в размер на 47660.60лв субсидия и 344359лв компенсация. Това са пари за това, че вози пенсионери, ученици, в села и т.н.

Реално транспортната компания на Милтенова прибира над 50% от субсидиите за цял Перник, според справката. Това прави 392019лв годишно, което е средно по 1074лв дневно. Изравнено между сумите субсидии и компенсации това прави 1/3 от общите пари, но е странно огромния дял на второто перо.

Наблюдатели допускат, че именно златния финансов пай, който транспортни фирми са лапали вече над 10 години е причината част от старите фирми в Перник да не желаят Общината да проведе нов конкурс за транспортни фирми. Досега транспортни фирми караха по маршрутите из града с временни договори от по 1 година, които се подновяваха лично от кмета ежегодно, без провеждана конкурсна форма.

След като научиха намерението на Община Перник да обяви конкурс за транспорта в Перник, в петък, от фирмата на  Милтенова и още 8 транспортни фирми ще протестират пред сградата на Община Перник. Засега причините не са обявени конкретни, освен “изгонване на злото” от сградата на Общината.

Кметът на Перник Вяра Церовска е твърдо решена обаче да се организира нов конкурс за автобуси, които да отговарят на критериите ЕВРО 4 за екология и да са с климатици. Повечето сегашни автобуси в Перник са на ниво ЕВРО 2.